Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Radije novi automobil

Za čak 60 posto pao je broj registriranih rabljenih vozila. Istodobno, rasla je potražnja za novima.

Veliki zaokret na tržištu rabljenih vozila. U odnosu na prvih jedanaest mjeseci prošle godine, u ovoj je registrirano gotovo 60 posto manje rabljenih vozila. Takav trend smanjio je ukupno tržište automobila, ali se s druge strane odrazio na povećanje broja kupaca novih vozila.

Velika potražnja za jeftinijim vozilima

Najveće povećanje bilježe nova vozila nižeg cjenovnog razreda te marke koje su se raznovrsnim akcijama i većim promocijskim aktivnostima prilagodile tržišnim zahtjevima. Čak 70 posto od ukupnog broja novih vozila odlazi na benzinske agregate, dok je svaki treći kupljeni automobil s dizelskim motorom.

Ako domaće tržište usporedimo s drugim tranzicijskim državama, najsličnija su nam ona Slovenije, Poljske i Češke s oko 10 posto porasta. Najveći porast zabilježen je u Slovačkoj za gotovo 20 posto, dok Latvija predvodi „gubitaše“ sa 38 posto manje registriranih vozila.

Različiti (ne)uspjesi prisutni su i na ostalim europskim tržištima. Od najvećih, jedino su Njemačka i Francuska u minimalnom porastu, dok je najveći pad od čak 24 posto zabilježen u Španjolskoj. U Islandu, zemlji gdje se najviše osjećaju posljedice financijske krize, godišnja prodaja smanjena je za 35 posto, a samo posljednji mjesec bilježi pad od čak 85 posto.

Ford najveći dobitnik

U Hrvatskoj na prvih pet mjesta nema iznenađenja. Hrvati i dalje najviše vole Opelove modele koji čine 13,3 posto tržišta. Od drugog do petog mjesta su Renault, Volkswagen, Peugeot i Škoda. Najveći ovogodišnji dobitnik je Ford, koji je u usporedbi sa istim periodom prošle godine, uspio povećati prodaju za 5,7 posto ili 1461 vozilo.

Zanimljiv je podatak da je ove godine registrirano gotovo tri stotine različitih modela, a među dvadeset najprodavanijih, njih jedanaest dolazi iz skupine malih vozila. Hrvati i dalje najviše vole Opel Astru, Renault Clio i Škodu Octaviju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Izbor boje automobila govori o karakternim osobinama, energiji i ambicijama vlasnika vozila.

Predstavljamo

Jednostavniji način beskontaktnog plaćanja

Predstavljamo

Najbolja banka na tržištima u razvoju u regiji

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.