Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Radno mjesto – mjesto spolne diskriminacije

Do posla preko bračnog statusa?

Diskriminacija na temelju spola najprisutnija je upravo u svijetu rada i u procesima zapošljavanja. Najvažniji pokazatelji neravnopravnosti je činjenica da žene čine više od polovice ukupnog broja nezaposlenih (prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u travnju 2013, udio žena u registriranoj nezaposlenosti iznosio je 52,7 posto), te su podložne različitim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju i napredovanju u karijeri. Istraživanje koje je proveo Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH 2007. godine pokazalo je da je 62 posto prilikom razgovora za posao pitano o bračnom statusu i broju djece, 38 posto bilo je pitano namjerava li roditi, 20 posto moralo je odgovoriti na druga pitanja vezana za privatni život i 9 posto bilo suočeno s nekim oblikom seksualnog uznemiravanja. Osim toga, Državni zavod za statistiku za 2012 pokazuju razliku od 15 posto u bruto plaći između muškaraca i žena, dok u nekim slučajevima (naročito u tzv. 'ženskim zanimanjima') razlika iznosi i 20 posto. Ovo sve potvrđuju i upiti koje je primila CESI feministička organizacija od korisnica pravnog savjetovanja.

CESI je feministička organizacija koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti te puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Organizacija se zalaže za socijalno pravedno društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima društvenog, političkog, kulturnog i ekonomskog života. Osmišljavanje i provedba projekata s ciljem poboljšanja položaja žena na tržištu rada, uključujući i žene pripadnice manjina, te utjecanja na smanjenje nezaposlenosti žena jedno je od ključnih područja rada CESI. U sklopu projekata za nezaposlene žene organizirane su radionice, grupe podrške, te individualno savjetovanje radi poboljšanja vještina za traženje posla, jačanje samopouzdanja te međusobnu podršku. CESI pravno savjetovalište za žene nadogradnja je tih aktivnosti.

Kontakt: Anamarija Tkalčec, [email protected], tel: 24 22 800; 092 112 91 06.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Istraživanja pokazuju da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom periodu njihovog života, a pola njih dobit će je dva ili...

Beauty report

Odlična maskara je neizostavni dio svakog make-up looka, naročito tijekom ljeta kada nam je potrebno da bude otporna i moćna.

Trendovi

Prihvatljiv, rastezljiv i lagan grudnjak koji je - zahvaljujući svojim karakteristikama prilagodljivosti - savršen i za tinejdžere.

Beauty report

Nanošenje dnevnog make up-a trebalo bi biti nešto najlakše i najjednostavnije (i najbrže, pogotovo ujutro za spavalice!).

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.