Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Rajko Grlić – redatelj kojeg volimo

Razgovarali smo s pobjednikom ovogodišnjeg Filmskog festivala u Puli.

Bravo maestro! Upravo tako možemo uskliknuti redatelju Rajku Grliću, prisjećajući se njegovog filma iz 1974. godine, nakon završenog ovogodišnjeg Filmskog festivala u Puli gdje je njegov posljednji uradak dobio najviše Zlatnih arena. Ponajviše o tom filmu progovorio je i za naš portal, pronašavši vremena za nas u svom uistinu zgusnutom rasporedu.

She.hr: Vaš najnoviji film "Neka ostane među" nama apsolutni je pobjednik ovogodišnje Pule. Čestitamo od srca. Kakvi su dojmovi nakon festivala?

Rajko Grlić:
Pa kad pobijedite – dojmovi su uvijek dobri. Bilo bi krajnje nepristojno da nije tako. Ali još više od nagrada razveselila me je projekcija filma u dupkom punoj Areni.She.hr: Scenarij za ovaj ''tajnoviti'' film pisali ste u suradnji s Antom Tomićem. Kako je došlo do suradnje i i što ste naučili jedan od drugoga u razmjeni mišljenja i ideja?

Rajko Grlić:
Prije ovog scenarija mi smo zajedno radili na filmu Karaula. Tu smo njegovu knjigu pretakali u film. Ovaj puta smo krenuli od neke moje – vrlo skicozne – ideje i polagano je – kroz godinu i pol doveli do scenarija. I da stvar bude još gora mi uskoro krećemo zajedno i u treću scenarističku avanturu. Sve to govori da nam je lijepo to raditi, da guštamo u tom procesu i da nas to još uvijek veseli.

She.hr: Tomić je rekao da bi glumačka postava ovog filma mogla zaigrati protiv Dream Teama 1992. u Barceloni...

Rajko Grlić: Pa priznajem da nije bila loša postava.She.hr: Predvodi ju sjajni Miki Manojlović za kojeg je, takav je dojam, uloga Nikole u filmu kao stvorena?

Rajko Grlić: Da, on je već "postariji ljubavnik" i bio je idealan za ovu ulogu.

She.hr: Kako biste ocijenili ženski ''Dream Team' u sastavu Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i Daria Lorenci'?

Rajko Grlić:
Bilo je ogromno zadovoljstvo raditi s njima. Te dame imaju sve što je potrebno filmu, i karakter i umijeće i veselje. Igrati se s takvim glumcima zaista je gušt.She.hr: Bilo je i negativnih reakcija na film, ponajprije zbog erotskih scena, tražile su se čak i zabrane. Kako to komentirate danas, nakon što je film dobio potvrdu struke, a od publike u Puli ''srebro''?

Rajko Grlić: Ti zahtjevi za zabranom filma bili su podosta smiješni. Nisam ih ozbiljno shvatio, a vjerujem ni drugi tome nisu pridavali neko veliko značenje. Desničari su , i kad traže zabrane, strašno dosadni.

She.hr: Kakav je Vaš stav o preljubu?

Rajko Grlić:
Ovaj film je neki moj stav o preljubu. On ga ne osuđuje, on ga ne hvali, on živi s njim kao dijelićem intimne stvarnosti.

She.hr: Slogan filma ''Pogledajte prije nego ponovno prevarite voljenu osobu'' vrlo je sugestivan i jasan…

Rajko Grlić:
Da, slogan govori o korisnosti filma u inimne svrhe.She.hr: Sjećamo se svi i filma Igora Mirkovića "Sretno dijete" iz 2003. Jeste li sretni zbog njega?

Rajko Grlić:
Da, jesam. Jako. Na tom sam filmu bio producent i bilo mi je zaista drago kako ga je napravio i kakve je reakcije dočekao. Igor sada priprema prvi igrani film – i vjerujem da će i to biti jako dobro.

She.hr
: U tijeku je i Filmski festival u Motovunu koji je ove godine u znaku korupcije?

Rajko Grlić: Da. Korupcija je već ugrađena u kod ovog prostora. Ona će u vremenima ekonomskih teskoća svakim danom biti još prisutnija – tako da Motovun samo pomaže ljudima da shvate pravila te životne igre u Hrvata.

She.hr: Kako ćete provesti ljeto i ima li planova za nove uratke?

Rajko Grlić: Kad završi Motovun idem se malo okupati. Na jesen krećemo u novu trku pa ćemo vidjeti do kuda ćemo i hoćemo li ju jednoga dana i dotrčati.

Sigurno je da će, kad startna puška'' ''ispali'' početni pucanj, redateljski ''maestro'' Grlić i ekipa oko njega biti u dobroj kondiciji za istrčati još jedan kvalitetni filmski ''krug''. Sretno!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Zhang Yimou, iako je bio iznad propisane dobi za prijem na fakultet, obratio se Ministarstvu kulture koje mu je nakon pregleda njegovih osobnih fotografskih...

Kultura

Film Rajka Grlića osvojio glavnu nagradu na SEANEMA u Ulcinju - Nebojši Glogovcu nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u Nišu.

Kultura

Europska filmska akademija objavila je 51 naslov najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2017. godini, među kojima je i film „Ustav Republike Hrvatske“ redatelja Rajka...

Knjige i glazba

U žiriju sjedi i snimatelj Cronenbergovih filmova Peter Suschitzky.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.