Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Rajski otok Santorini

Bijele fasade i plavi krovovi na vulkanskim hridima.

Rajski otok vulkanskog podrijetla smješten duboko u plavom Egejskom moru leži Santorini. Poznat po bijelim fasadama i plavim krovovima, smješten je na grubim obroncima koje je uredila ruka prirode. Na Santoriniju tinja posljednji grčki aktivni vulkan koji s bjelinom fasada i zelenilom vegetacije tvori savršenu sliku prirode.

Grčki filozof Platon smatrao je kako je Santorini zapravo dio legendarnog kontinenta Atlantida koji je nestao u morskim dubinama tijekom katastrofe. Povijest govori kako je prvo ime otoka bilo Strongyle (Okrugli), a poslije Kaliste (Najljepši). Dana nosi ime prema svojoj zaštitnici, svetoj Irene.

Ouzo za dušu, madakiu za tijelo


Osim geografskih posebnosti otoka, ljudska ruka također je uljepšavala krajolik. Tako otok ima više od 250 crkava, arheoloških nalazišta te razne ostatke prapovijesne There i grčkoga grada Mesa Vouno.

Temperatura je ugodna cijele godine, a varira od 12 do 20 stupnjeva. Ipak, preporuka je posjetiti otok između travnja i listopada, kada je temperatura između 17 i 28 Celzijevih stupnjeva.

Ako se otisnete do Santorinija, zanimljivo je slikovito selo Oia smješteno na sjeveru otoka. Ulice koje tvore šetnicu uz rub litice, dugačke plaže do kojih možete doći samo sa 214 stuba samo su neke posebnosti koje treba vidjeti. Oia je kulturno središte otoka i na svakom ćete koraku naići na suvenire, rukotvorine te ostale stvarčice koje možete ponijeti kao opipljive uspomene. Za one spremljene duboko u vašim sjećanjima pobrinite se tako da upijete otok sa svih strana, a to je najbolje ako iznajmite skuter čija cijena je deset eura na dan.

Nakon šetnje i razgledanja dobro bi bilo nešto i pojesti. Probajte specijalitet otoka koji se zove fava, a to je pire od zelenoga graška. Nastavite horiatikijem, tj. salatom od rajčica, krastavaca, maslina i fete. Ako hoćete glavno jelo, isprobajte madakiu – meso omotano listovima grožđa s rižom i lukom serviranom u soku od limuna. Vina su vrhunske kvalitete pa se nećete zabuniti pri odabiru. Za kraj nazdravite ouzom, nadaleko poznatom rakijom od anisa.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.