Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Raštika – niskokalorična, hranjiva i zdrava

Raštika se u Hrvatskoj uzgaja u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima.

Raštika se u Hrvatskoj uzgaja u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Nabolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a razlog tome je mraz koji utječe na razvoj njezina ugodnog slatkastog okusa. Može se uzgajati i u ljetnom periodu ali uz dovoljnu količinu vode.

Ova biljka bogata je mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku. Dokazano je da ljudi koji jedu više kupusnjača rjeđe obolijevaju od karcinoma, što raštiku čini superhranom. Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

 

„Pisani spomen ove biljke datira još u 1580. godinu, a spominje ju Antun Sasin, hrvatski renesansni pisac u svom djelu Malahna komedija od pira. Radnja se zbiva upravo u Malom Stonu gdje se danas nalaze vrtovi obitelji Šare. Ova biljka od davnina je neizmjerno cjenjena u dubrovačkom kraju jer je othranila generacije ribara, seljaka ali i dubrovačke vlastele. Starije generacije i danas pamte vremena između ratova u kojima ih je samo raštika spasila od gladi. Spremala se na razne načine, na menestru sa suhim mesom kao prilog ribi, a ako bi ostalo viška sutra bi se podgrijana bacila na tavu s malo crvenog luka. Danas mi u Boti od nje radimo i domaću pastu“, ispričao je gospar Božidar Šare, glavni ambasador raštike

 

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i za ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom. Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati ju na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti. Ove jeseni i zime u Boti raštiku pripremaju na nekoliko načina, a mi donosimo jedan od njih.

Raštika može poslužiti za:

  • popravljanje problema s visokim krvnim tlakom
  • jačanje kostiju
  • odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
  • trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline
  • poboljšavanje živčanog sustava fetusa
  • smanjivanje rizika bolesti srca
  • poboljšavanje zdravlja očiju

Zelena maneštra

Sastojci:

 • Raštika – 1kg
 • Krumpir – 400 grama
 • Miješano suho meso (svinjska glava i panceta) – 1kg
 • Voda – 6 l
 • Svinjska mast – 2 jušne žlice
 • Sol po želji
 • Maslinovo ulje po želji
Zelena maneštra

Zelena maneštra

Priprema:

Zagrijati lonac s vodom, ubaciti prethodno oprano suho meso i kuhati 1 sat i 30 minuta. Kada je meso kuhano izvaditi ga i narezati. U ostatak vode ubaciti narezani krumpir i raštiku te dodati svinjsku mast i sol. Kuhati 20 minuta. Prilikom serviranja zaliti maslinovim uljem.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Nakon što smo mamu uvjerili kako Medelior Active omogućuje tretman kožnih oboljenja na potpuno prirodan način, bez štetnih posljedica za ljudski organizam te ju...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.