Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Ravnoteža tijela, uma i duše

Zagrebački ayurvedski liječnik Tomislav Petrušić govori o drevnom indijskom sustavu znanja.

 – Ayurveda prije svega ističe važnost pravilnog načina življenja brigom o tijelu kroz uravnoteženu prehranu i fizičku aktivnost, ali i brige o umu, odnosno duhovnom aspektu. Za razliku od klasične zapadne medicine, ayurveda osim kurativnog djelovanja ističe važnost preventive. Osnovna razlika im je ipak u pristupu bolesti, rekao je Tomislav Petrušić, prvi stranac koji je završio državni fakultet ayurvedske medicine na Šri Lanki.

U ayurvedskoj medicini postoje četiri vrste lijekova – biljnog, životinjskog, mineralno–metalnog i morskog podrijetla. Ona upozorava na međuovisnost duha i tijela, te naglašava potrebu za ponovnim i istovremenim uspostavljanjem ravnoteže duha, tijela i osjećaja. 

Opipavanjem bila određuje se konstitucijski tip

Prije bilo kojeg ayurvedskog tretmana određuje se konstitutivni tip i priroda neravnoteže kako bi se odredili prirodni tretmani i tehnike za vraćanje vitalnosti organizma.

Određivanje tipa se provodi jednostavnim, neinvanzivnim metodama, a jedna od glavnih je pulsna dijagnostika te dijagnostika pomoću očiju i jezika.

– Tijelo najprije treba očistiti od toksina, prije svega debelo crijevo koje je njihovo „skladište“. Potom se daju ljekoviti pripravci, a preporučljive su i razne vrste masaža. Primjerice vrućim ljekovitim uljima, prašcima ili balzamima. Rezultat svega toga je regulacija metabolizma, uspostava ravnoteže crijevne flore, izbacivanje soli teških metala i slično, objasnio je ayurvedski liječnik iz zagrebačkog centra Somalata.

Time se, nastavlja, dodatno jača imunitet, povećava vitalnost organizma i vraća ravnoteža uma i tijela. Budući da je svako individua za sebe, ayurveda ga uvijek promatra kao jedinstvenu cjelinu.

Ona veliku važnost pridaje životu i životnom stilu svakoga pojedinca u programu. Važnost same prehrane i stila života usklađenog prema uređenoj konstituciji i vrsti poremećaja od ključnog je značaja.

Regeneracija i pomlađivanje tijela

Inače, ayurveda je najstariji, najkompleksniji i najučinkovitiji prirodni medicinski nauk. Temelji se na vedskoj filozofiji i u prijevodu znači "nauk o životu" (sanskrtska riječ „ayur“= život, „Veda“= znanje, nauk). Svakim danom popularnost ayurvedske medicine raste na globalnoj razini te sve više ljudi na Zapadu otkriva njezine vrijednosti.

U zaseban dio ayurvedske medicine spada najpoznatiji tretman – panchakarma, oblik regeneracije i pomlađivanja tijela različitim oblicima detoksikacije. Tretman posebno koristan kod alergija, kroničnog sinusitisa i glavobolja, začepljenog nosa.

Zatim kod bolesti očiju, glave i vrata, koji se zove nasya karma. Kroz nosnice se inhaliraju različita ulja, biljni prašci, sokovi i dim zapaljenog bilja.

Ova metoda opušta tijelo i um, ubrzava cirkulaciju, ublažava bolove u zglobovima, te čisti i hrani kožu.

Masaža tijela provodi se specijalnim ayurvedskim uljima od kojih neki u sebi imaju više od 50 biljaka i ekstrakata, a regeneriraju um i tijelo, te jačaju živčano-mišićni sustav.

Za smanjenje tjelesne težine, povećanje mobilnosti zglobova i regeneraciju cijelog sustava primjenjuje se suha masaža s prahom različitog bilja koje dodatno čisti tijelo i razgrađuje masne naslage.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Prvo što primijetimo na nekome je lice. Koža lica je odraz zdravlja. U ayurvedi je njega kože utemeljena na poznavanju doša.

Duh i tijelo

Shirodhara – mlaz ulja za vraćanje ravnoteže uma i tijela

Duh i tijelo

Otkrivamo vam tajne najstarijeg oblika liječenja i prevencije

Knjige i glazba

Predstavljena knjiga „Ayurveda - nauk o životu“ Tomislava Petrušića.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.