Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Ray-Ban glazbeni projekt

Pionirski glazbeni projekt s Johnnyem Marrom i mladim rock bandovima.

Ray-Ban je u suradnji s Johnnyem Marrom, glazbenom legendom još od 80-ih godina, pokrenuo Ray-Ban Raw Sounds, glazbeni projekt koji je spojio tog legendarnog mančesterskog gitarista The Smithsa i niz mladih bendova – Best Coast, Mona, Au Revoir Simone, Tom Veka i Carsick Cars.

Inspiriran projektom Oblique Strategies Briana Ena i Petera Schmidta, Ray-Ban Raw Sounds je jednokratna suradnja u kojoj je gitarist The Smithsa kreirao pet različitih elemenata pomoću kojih mladi bendovi moraju napisati pjesmu u vlastitom stilu koristeći te elemente kao inspiraciju.

Elementi koje je razvio Johnny Marr kao izazov bendovima su: pjesma I Know The Radiant City Johnnya Marra, citat poznatog njemačkog filozofa Schillera, video u kojem Johnny na gitari svira dio pjesme Strum und Drang, fotografija Now Look! koju je snimio Marr, na kojoj su dvoje njegovih prijatelja koji snimaju i fotografiraju jedan drugoga i mapa Lower East Sidea u New Yorku.Proteklih godina Ray-Ban je surađivao s nizom umjetnika koji utjelovljuju određeni duh, od legendi iz prošlosti, preko etabliranih izvođača današnjice do novih nada. Suradnja s Johnnyem Marrom kao svojevrsnim kustosom ovog jedinstvenog projekta baziranog na glazbi i kreativnosti, posebno naglašava njegovu ambicioznost.

Johnny Marr smatra se ikonom u svijetu glazbe, a inovacije koje je uveo inspirirale su cijelu renesansu kroz britanske gitarske grupe kao što su The Stone Roses, Suede, Blur, Radiohead, Oasis, The Libertines i Artic Monkeys.

"Nosio sam Ray-Ban naočale godinama. Kad sam počeo svirati s The Smithsima stalno su mi bile na nosu. U ranim 80-ima radio sam u jednoj prodavaonici u Manchesteru, prvoj koja je prodavala Ray-Ban. Sjećam se da sam namjerno naručio jedan par za sebe kako bi mogao biti jedan od samo nekoliko ljudi u Manchesteru koji su posjedovali te naočale", rekao je Marr koji je oduvijek bio fan Ray-Bana.O samom projektu Marr je rekao: "Projekt Ray-Ban Raw Sounds zaintrigirao me od samog početka, od ideje suradnje s mladim bendovima, ali na tako maštovit i nimalo standardan način. Kreiranje pet elemenata bio je veliki izazov, trebali su biti različiti, a opet znakoviti i inspirativni, i zato je to bio izazov u kojemu sam stvarno uživao".

Uz kreiranje inspirativnih elemenata za projekt, Marr je sudjelovao i u izradi svog posebnog modela naočala – Ray-Ban Signet, sive metalne boje s plavim lećama i natpisom Johnny na ručkicama. Naočale iz Ray-Ban Johnny Marr's Limited Edition kolekcije u prodaji su od studenog u nekoliko ekskluzivnih prodavaonica diljem svijeta te online.Projekt Ray-Ban Raw Sounds kulminirao je nizom nastupa u tri svjetska glazbena centra – New Yorku, Londonu i završno 24. studenog u Hong Kongu. Veteran glazbene fotografije Pat Graham i redateljica spotova Poppy de Villeneuve dokumentirali su Johnnya dok razvija elemente za projekt, kao i cijeli proces stvaranja muzike s mladim bendovima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

Od Gene Tierneyja do Tilde Swinton, biramo 10 naših omiljenih trenutaka s naočalama u povijesti filma — i kako postići izgled s njihovim modernim...

Zanimljivosti

Unuka legendarnog dubrovačkog glazbenika Đele Jusića, Ema Jusić već se predstavila publici potpisujući vlastite pjesme ‘Dovoljna’ i ‘Drugačije je uvijek bolje’, a u novom...

Savjeti stručnjaka

Kako su mi rekle ljubazne mlade dame, optometristice u Gethaldus optici u Kaptol Centru, kamo sam otišla na besplatan pregled, četrdesete su, barem što...

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.