Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Razlika je jeste li fizički ili psihički iscrpljeni!

Kako ističe Kevin Gilliland, psiholog iz Dallasa za shape.com, postoje dvije različite vrste umora.

Stručnjaci se slažu u jednom – nije isto jeste li fizički ili psihički iscrpljeni. Vjerujemo da svi sami sebi postavljamo pitanje: „Zašto sam tako umoran?“. Kako ističe Kevin Gilliland, psiholog iz Dallasa za shape.com, postoje dvije različite vrste umora.

Uzroci i simptomi tjelesnog umora

Krivci za tjelesni umor i fizičku iscrpljenost obično su pretjerano treniranje ili nedostatak sna.  Ne morate biti profesionalni sportaš da biste bili iscrpljeni. Ako ste i početnik u vježbanju, i vi spadate u tu kategoriju zbog koje dolazi do takvog umora.

Kad govorimo o pretjeranom treniranju, certificirana trenerica Sheri Traxler ističe da to može uključivati povećan broj otkucaja srca u mirovanju, bolove u mišićima koji ne prestaju unutar 48 do 72 sata nakon treninga, glavobolje i smanjeni apetit. Tada je potrebno uzeti nekoliko dana slobodno za odmor i oporavak.

Kao drugi razlog navodi se nedostatak sna i to je jedan od najčešćih uzroka jer možda jednostavno ne spavate dovoljno ili je vaša kvaliteta sna loša. Loša kvaliteta sna uvelike je povezana sa stresom hormonima i problemom štitnjače, a ako smatrate da je to problem, svakako se obratite svom liječniku opće prakse kako biste shvatili što se točno događa.

Uzroci i simptomi mentalnog umora

Mentalna iscrpljenost i umor definiraju se kao neuspjeh u izvršavanju mentalnih zadataka koji zahtijevaju samomotivaciju te takav umor smanjuje vašu svakodnevnu učinkovitost, prema istraživanju objavljenom u Behavioral and Brain Functions.

U ovakvom razdoblju mogli biste imati poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka ili donošenju rutinskih odluka, osjećati se razdražljivo ili neraspoloženo te odugovlačiti s određenim obvezama. Istovremeno, i to uvelike utječe na vaš noćni san jer se vaš um ne može doslovno isključiti.

Ključ za svaku vrstu takvog umora jest da napravite nešto za sebe, bilo da to znači kako ćete odvojiti malo vremena za dobar trening ili skuhati zdravu večeru kod kuće. U slobodno vrijeme radite ono što će vam donijeti više energije. Ako osjetite umor nakon ručka, pokušajte umjesto drijemanja otići u šetnju i tako napuniti baterije za ostatak dana.

Kako si pomoći?

Kad osjetite bilo koji od ovih simptoma, prije nego što pojurite kod liječnika, zapitajte se spavate li dovoljno, kakva je vaša prehrana i konzumirate li previše šećera, krećete li se dovoljno tijekom dana, jeste li pod stresom.

Također, važno je odgovoriti na pitanje i s kime se družite – provodite li dovoljno vremena sa svojim voljenima i družite li se s pravim ljudima koji vas čine sretnima ili vas sputavaju? Znate i sami da postoji ljudi koji vam uljepšaju dan, ali i oni koji vam iscrpljuju životnu energiju i čine da se osjećate kao iscijeđena krpa.

Nakon što sami sebi odgovorite iskreno na sva ova pitanja, znat ćete najbolje što vam je činiti.

Izvor: Ljepota i zdravlje

Ne propustite

Zanimljivosti

Menstrualna stigma može zvučati kao nešto nepravedno, ali zapravo može imati ozbiljne posljedice.

Savjeti stručnjaka

Zamislite da imate 60 kilograma, a popijete 180 litara vode? Nemoguće, naravno. Ovo je ujedno i jedina zanimljivost o komarcima zbog koje im se,...

Zanimljivosti

Volio je putovati, igrati vaterpolo, ali najviše od svega pjevati. Ivan Ferderber živio je život punim plućima, a onda je preko noći postao nepokretan...

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.