Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Razlike u cijenama orašastih plodova

U nekim trgovinama i do 40 kuna veće cijene.

Odlučili smo napraviti istraživanje orašastih plodova i nekih popularnih sjemenki i mahunarki u rinfuzi, koje će zasigurno naći mjesta u vašem blagdanskom  meniju, ako ništa drugo onda u kolačima i ostalim slasticama. Kako smo već puno ranije primijetili značajne razlike u cijenama ove kategorije namirnica, odlučili smo pričekati vrijeme blagdana kako bismo vidjeli stanje cijena kad je najveća potražnja za ovim artiklima. Moramo priznati da smo se nemalo iznenadili prije svega visokim cijenama orašastih plodova, a još više razlikama u cijeni.

Ljetos su cijene ove kategorije proizvoda bile 30-40% niže nego sada. Vjerujemo kako za to značajno poskupljenje ne možemo okriviti nestašicu ove vrste plodova na tržištu, nego samo zakon ponude i potražnje. Dodatni udar na džep potrošača u blagdansko vrijeme kada se novci u novčanicima i na karticama doslovno tope, doista nije korektno. Kao da trgovci jedva čekaju božićnu potrošačku groznicu, u kojoj potrošači zaista u pravilu manje paze na uštedu i na racionalno trošenje, pa da cijene nekim artiklima dignu u astronomske visine.U nastavku teksta dajemo vam preglednu tablicu promatranih artikala gdje smo, osim cijene, promatrali i porijeklo. Ove godine orasi u rinfuzi su stigli iz Rumunjske, badem je iz SAD-a, brazilski orah je uglavnom bolivijski, kikiriki kineski, indijski oraščići iz Indije i Italije, itd. No, najviše nas je rastužila činjenica da orašasti plodovi kao primjerice bademi, lješnjaci i orasi nisu iz Hrvatske. To pokazuje svu tugu stanja proizvodnje gospodarski vrlo unosnih poljoprivrednih kultura, koje se bez ikakve dileme mogu vrlo uspješno uzgajati u Hrvatskoj.

Komentirajmo malo te razlike u cijenama kod istih proizvoda, koji su nerijetko iz iste zemlje, pa se alibi za takvu razliku ne može dati u različitim zemljama porijekla i eventualno drugim uvjetima nabave. Najveća razlika koja stvarno bode oči je čak 40 kuna na indijskim oraščićima. Bademi imaju razliku od 37,86 kn, no tu se eventualno može potegnuti pitanje razlike zbog toga što je najskuplji badem onaj iz Njemačke u Mercatoru, dok je u svim ostalim supermarketima badem iz SAD-a. No, bez obzira na to razlika je astronomska. Isto vrijedi i za 37 kuna razlike na pistacijama. Čak i "samo" 7 kuna razlike na popularnoj mahunarki slanutku izgleda nevjerojatno puno s obzirom da se radi o razmjerno jeftinoj namirnici kojoj je najjeftinija cijena ona u Tommyju od 12,99 kuna. Brazilski orasi, iako iz iste zemlje porijekla uspjeli su imati razliku od 26,50 kuna. Pitamo se, u čemu je tajna ovakvih razlika?!I na kraju da zaključimo – najbogatiju ponudu, te najatraktivnije cijene pronašli smo u Tommyju i Kauflandu. Ostali supermarketi vidno zaostaju za njima, što zbog siromašnije ponude, što zbog užasno visokih cijena. Siromašniju ponudu ćemo još nekako tolerirati, ali ove astronomske cijene jednostavno bi morale biti niže. Nadamo se da će ovaj tekst rezultirati sniženjem cijena ovih nutritivno važnih namirnica, koje bi morale biti dostupnije i onima plićeg džepa. Ako ništa drugo, onda barem u blagdansko vrijeme.

Tablicu s cijenama pogledajte OVDJE.

Supermarketi.info

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Osim ako ste alergični, ludi ste ako ih ne jedete svaki dan!

Budi fit

Dobre masnoće bitne su u jačanju imunološkog sustava jer apsorbiraju vitamine i nutrijente.

Gastronomija

Leća pripada porodici mahunarki i obiluje nutritivnim svojstvima neophodnima za normalan rast, razvoj i rad organizma.

Savjeti stručnjaka

Mahunarke pripadaju velikoj obitelji povrtnica koja broji gotovo 20 tisuća vrsta, a karakteristične su po sjemenkama smještenima u dvije polovice zelenog ovitka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.