Razvod zbog poreza

Dok se u Hrvatskoj parovi žene zbog nižih kamatnih stopa na stambene kredite, u Pekingu je ove godine porastao broj razvoda zbog poreza na nekretnine. Naime, mnogi su se parovi odlučili razdvojiti kako bi izbjegli plaćanje poreza na višak nekretnina.

Kako bi zadržali cijene nekretnina, središnja vlada usvojila je u ožujku nove zakonske propise koji predviđaju porez od 20 posto na višak ‘rezidencija’.

No, i u ovom zakonu postoji rupa; pod nekim se uvjetima parovi koji posjeduju dvije nekretnine mogu razvesti, podijeliti dva vlasništva, prodati jednu nekretninu bez poreza, a zatim se mogu ponovno vjenčati i na koncu uštedjeti i do nekoliko desetaka tisuća eura.

Takvu priliku je, u prvih devet mjeseci ove godine, iskoristilo gotovo 40 tisuća parova koji su bračni sporazum raskinuli.

razvodPorast razvoda od 41 posto u Pekingu u odnosu na isto razdoblje prošle godine ‘objašnjava se poreznom smicalicom osoba koje izvlače korist od rupe u zakonu pri kupovini nekretnina’, ocijenio je stručnjak za brakove Li Ziwei, nekadašnji dužnosnik u matičarskoj službi Pekinga.