Recept za salatu od lubenice za dvije osobe

O nužnosti pravilne hidracije zasigurno ste već čuli i čitali, posebice u ljetnim mjesecima, no to je pravilo koje je nužno ponavljati. Na njenu važnost podsjetila je i mag. nutr. Koraljka Novina Brkić, glavna nutricionistica kompanije Nestlé Adriatic te donijela savjete za što bezbrižniji godišnji odmor.

Iako ovo možda zvuči puno, uzmite u obzir kako se računa sva konzumirana tekućina koju unesemo u organizam. Čak i kavom pridonosimo hidraciji organizma, posebice ako pijemo veću šalicu kave, kada količina vode pobija diuretički učinak kofeina. Kava ne ometa normalnu hidraciju, stoga je ne čudi kako mnogi od nas posežu za vodom uz svoju kavu, posebice kratki espresso.

Za prosječnu ženu preporuke su oko 2 litre tekućine dnevno, a za muškarca 3 litre. Mala djeca imaju povećanu potrebu za tekućinom u odnosu na tjelesnu masu, trudnice i dojilje također bi trebale povećati unos tekućine na otprilike 2,5 do 3 litre na dan, dok se ta količina za tjelesno aktivne osobe penje i na preko 4 litre tekućine.

Jeste li znali da hrana pridonosi i s do 20 posto unosa tekućine? To su ponajprije:

  • Svježe voće: lubenice, dinje, breskve i nektarine, svo bobičasto voće, sočne jabuke I kruške, ali i svi citrusi;
  • Povrće: rajčica, krastavac, svježa paprika, razne vrste zelene salate, svježi sirovi špinat;
  • Mlijeko i mliječni fermentirani proizvodi, ali i sve popularniji napitci na bazi žitarica ili badema koji su zamjena za mlijeko u veganskoj prehrani;
  • Juhe – tijekom ljeta započnite ručak juhom ili je izaberite kao dobar izbor za laganu večeru;
  • Smoothies – popularni napitci u koje ćete ljeti još dodati bilo vodu, mlijeko ili neku zamjenu, a bogati su navedenim vrstama voća ili povrća. Odlični su za početak dana ili osvježavajući međuobrok na plaži.

Recept za salatu od lubenice za dvije osobe

1 šnitu lubenice narežite na manje kocke, dodajte ½ krastavca narezanog na male kockice, mozzarella sir ili popularnu skutu, nekoliko listića metvice, dvije šake rikole, dvije šake svježeg špinata, maslinovo ulje, jednu jušnu žlicu Aceto balsamico te za kraj pola šake lješnjaka ili oraha, koje ste prethodno prepržili i usitnili na manje komadiće.

Savjet: birajte manje slatku lubenicu za salatu ili njene manje slatke dijelove, kako ne bi dominirala okusom salate.