Recept za sreću

Maštanje, razmišljanje o budućnosti i prisjećanje prošlosti uzimaju nam vremenski skoro polovicu našeg aktivnog perioda. No daleko da nas to čini sretnima. Konstantno razmišljanje "što bi bilo kad bi bilo" čini nas jadnima, smatraju znanstvenici. Psiholozi sa Sveučilišta Harvard otkrili su kako smo najsretniji kada živimo u sadašnjem trenutku, te ne strepimo nad našom sudbinom. Navode kako se naši umovi, 46,9% vremena tijekom kojeg smo budni, bave takvim pitanjima, a to su zapravo trenuci koji nam ne donose zadovoljstvo.

Naš život najugodniji je kada smo kompletno fokusirani na ono što radimo – čak i više nego kad maštamo o ugodnim stvarima. To se najčešće događa prilikom seksa, vježbanja ili intenzivnog razgovora s prijateljima. Slušanje glazbe i sviranje također nas odmiče od neugodnih misli. S druge strane, um najviše razmišlja kada se odmaramo, radimo ili koristimo računalo, dok aktivnosti poput čitanja, kućanskih poslova i gledanje televizije imaju neutralan efekt.

Profesori Daniel Gilbert i Matthew Killingsworth tvrde kako je unikatna mogućnost čovjeka da razmišlja o prošlosti i budućnosti relativno dobra. "Ljudski um stalno nešto iščekuje, a takav um nije sretan. Mogućnost da se razmišlja o nečemu što se neće dogoditi jest kognitivno postignuće koje donosi emocionalno breme", navodi se u studiji.

Ostatak članka pročitajte ovdje:
Koji je recept za sreću? Evo odgovora