Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za tjesteninu s bobom

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće moći odoljeti vašem kulinarskom umijeću.

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće moći odoljeti vašem kulinarskom umijeću. Sljedeći recept uvjerit će vas u gastronomsku vrijednost boba i obogatiti vaš dnevni menu.

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma te može smanjiti razinu kolesterola u krvi te povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima jačajući imunološki sustav.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to što sadrži L-DOPA aminokiselinu koja se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.

Tjestenina s bobom

  • 300 g pelati rajčice
  • 200 g sira mozzarelle
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g mladog boba
  • 2 jaja
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žličice šećera
  • ½ žličice sušenog origana
  • 1 žličica sjeckane majčine dušice
  • 2 žlice sjeckanog bosiljka
  • ½ žličice umaka od ljutih papričica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

U tavu na ugrijano maslinovo ulje dodajte ocijeđene paleti rajčice, protisnuti češnjak, umak od ljutih papričica, šećer, origano, bijelo vino te na kraju stavite mladi bob. Sve zajedno zasolite i zapaprite te kuhajte na vatri 15-ak minuta.

Za to vrijeme u zdjelu s umućenim jajima dodajte majčinu dušicu, začinite sve solju i paprom, te dobro izmiješajte. Dodajte svježi kravlji sir.

Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu premjestite u zdjelu, prelijete ju s malo maslinovog ulja, promiješajte, dodajte smjesu od sira i jaja, dobro izmiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu.

Tjesteninu prelijte gotovim umakom od rajčica i boba, posipajte sjeckanim bosiljkom, prekrijete mozzarellom i stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta.

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Budi fit

Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.