Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće moći odoljeti vašem kulinarskom umijeću. Sljedeći recept uvjerit će vas u gastronomsku vrijednost boba i obogatiti vaš dnevni menu.
Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma te može smanjiti razinu kolesterola u krvi te povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima jačajući imunološki sustav.
Ono što bob izdvaja među namirnicama je to što sadrži L-DOPA aminokiselinu koja se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.
Tjestenina s bobom
- 300 g pelati rajčice
- 200 g sira mozzarelle
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 100 g mladog boba
- 2 jaja
- 2 režnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 2 žličice šećera
- ½ žličice sušenog origana
- 1 žličica sjeckane majčine dušice
- 2 žlice sjeckanog bosiljka
- ½ žličice umaka od ljutih papričica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
U tavu na ugrijano maslinovo ulje dodajte ocijeđene paleti rajčice, protisnuti češnjak, umak od ljutih papričica, šećer, origano, bijelo vino te na kraju stavite mladi bob. Sve zajedno zasolite i zapaprite te kuhajte na vatri 15-ak minuta.
Za to vrijeme u zdjelu s umućenim jajima dodajte majčinu dušicu, začinite sve solju i paprom, te dobro izmiješajte. Dodajte svježi kravlji sir.
Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu premjestite u zdjelu, prelijete ju s malo maslinovog ulja, promiješajte, dodajte smjesu od sira i jaja, dobro izmiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu.
Tjesteninu prelijte gotovim umakom od rajčica i boba, posipajte sjeckanim bosiljkom, prekrijete mozzarellom i stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta.