Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Red Velvet Cake: Otkrijte tajnu savršene crvene baršunaste torte

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Red Velvet Cake ili, prevedeno, Crvena baršunasta torta, jedan je od najpoznatijih slastica u svijetu. Čarobne, živopisne crvenoj boje i baršunaste teksture, savršen je izbor za posebne prigode poput Valentinova! Znamo, sad ćete reći da smo baš predvidljive, ali što možemo – Red Velvet Cake je odličan izbor u mjesecu ljubavi! Zapravo, odličan je izbor za bilo koji dan, bilo kojeg mjeseca u godini!

Jedina loša strana ove torte- možda ćete zaprljati puno posuđa, ali unatoč tome, nije uopće komplicirana za napraviti.

U ovom članku, otkrivamo kako pripremiti savršenu Red Velvet Cake.

Zavirite u zanimljivu povijest ove popularne torte

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red Velvet Cake se pojavila tek 1930-ih. Još od viktorijanskog doba pojam „velvet”, odnosno baršun, označavao je tijesta za kolače. Tada su kolači često bili sličniji kruhu sve do izuma sode bikarbone i praška za pecivo.

Torta također sadržava čokoladu, i to u obliku kakao praha, koji je u to vrijeme bio malo jeftiniji i davao torti crveno-smeđu boju. Naravno, umjesto današnjih boja za kolače, tijestu su dodavali sok od cikle!

Recept za Red Velvet Cake by Vesna Nakić

Za kore torte:

  • 250 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 15 g kakaa
  • 120 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 2 jaja
  • aroma vanilije
  • 240 ml mlaćenice
  • 1 žličica crvene prehrambene boje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica jabučnog octa

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g krem sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 1-2 žličice arome od vanilije
  • 2 žlice maraschina
  • sok od pola limuna (može i više – ovisno o željama)
Postupak izrade

Opisat ćemo postupak za izradu kora za Red Velvet Cake za kalup fi 24.

Prosijati u jednu posudu brašno, kakao i sol. U drugoj, većoj posudi, pjenasto umutiti maslac sobne temperature, dodati mu šećer i miksati dok se ne dobije jednolična smjesa. Dodati aromu vanilije te jedno po jedno jaje i sve sjediniti.

U mlaćenicu dodati prehrambenu crvenu boju, jer ipak se radi o torti koju zovemo Red Velvet Cake, i dobro izmiješati. Na najmanjoj brzini miksati i smjesi s maslacem u dva-tri navrata postupno dodavati suhe tvari i mlaćenicu dok se sve ne sjedini.

Dobivenu smjesu podijeliti u četiri zdjelice. U svaku zdjelicu, neposredno prije stavljanja na pečenje dodati mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa, dobro promiješati i čim prije smjesu ravnomjerno raširiti u kalupu na čije dno se stavi papir za pečenje i staviti na pečenje.

Sodu bikarbonu i ocat nemojte miješati unaprijed, nego neposredno prije dodavanja u tijesto. Kemijska reakcija koja se dogodi (bučno i pjenasto) je potrebna da bi kore bile prozračnije.

Svaku koru peći oko 15 minuta.

Postupak izrade kreme

Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu te miksati dok se ne poveže u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok. Dobro povezati.

Ideje za dekoraciju Red Velvet Cake

Što kažete da umjesto Red Velvet Cake napravite rolat? Samo prepolovite sastojke!
I tortu i rolat možete ukrasiti kremom, šlagom ili primjerice malinama ili šumskom voćem. Također, tortu možete kokosom!

Priznajte, ne izgleda tako teško, ali svakako ćete oduševiti i bolju polovicu i ostale ukućane, ali i goste!

Više

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Gastronomija

Jednostavna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade.

Gastronomija

Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Gastronomija

Torta iz blendera zvuči savršeno, zar ne!? I jest..pogotovo za one malo lošije slastičare koji muku muče s pećnicom, vaganjem sastojaka i preciznim koracima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.