Red Velvet Cake ili, prevedeno, Crvena baršunasta torta, jedan je od najpoznatijih slastica u svijetu. Čarobne, živopisne crvenoj boje i baršunaste teksture, savršen je izbor za posebne prigode poput Valentinova! Znamo, sad ćete reći da smo baš predvidljive, ali što možemo – Red Velvet Cake je odličan izbor u mjesecu ljubavi! Zapravo, odličan je izbor za bilo koji dan, bilo kojeg mjeseca u godini!
Jedina loša strana ove torte- možda ćete zaprljati puno posuđa, ali unatoč tome, nije uopće komplicirana za napraviti.
U ovom članku, otkrivamo kako pripremiti savršenu Red Velvet Cake.
Zavirite u zanimljivu povijest ove popularne torte
Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red Velvet Cake se pojavila tek 1930-ih. Još od viktorijanskog doba pojam „velvet”, odnosno baršun, označavao je tijesta za kolače. Tada su kolači često bili sličniji kruhu sve do izuma sode bikarbone i praška za pecivo.
Torta također sadržava čokoladu, i to u obliku kakao praha, koji je u to vrijeme bio malo jeftiniji i davao torti crveno-smeđu boju. Naravno, umjesto današnjih boja za kolače, tijestu su dodavali sok od cikle!
Recept za Red Velvet Cake by Vesna Nakić
Za kore torte:
- 250 g brašna
- ½ žličice soli
- 15 g kakaa
- 120 g maslaca
- 300 g šećera
- 2 jaja
- aroma vanilije
- 240 ml mlaćenice
- 1 žličica crvene prehrambene boje
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica jabučnog octa
Za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 g krem sira
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 1-2 žličice arome od vanilije
- 2 žlice maraschina
- sok od pola limuna (može i više – ovisno o željama)
Postupak izrade
Opisat ćemo postupak za izradu kora za Red Velvet Cake za kalup fi 24.
Prosijati u jednu posudu brašno, kakao i sol. U drugoj, većoj posudi, pjenasto umutiti maslac sobne temperature, dodati mu šećer i miksati dok se ne dobije jednolična smjesa. Dodati aromu vanilije te jedno po jedno jaje i sve sjediniti.
U mlaćenicu dodati prehrambenu crvenu boju, jer ipak se radi o torti koju zovemo Red Velvet Cake, i dobro izmiješati. Na najmanjoj brzini miksati i smjesi s maslacem u dva-tri navrata postupno dodavati suhe tvari i mlaćenicu dok se sve ne sjedini.
Dobivenu smjesu podijeliti u četiri zdjelice. U svaku zdjelicu, neposredno prije stavljanja na pečenje dodati mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa, dobro promiješati i čim prije smjesu ravnomjerno raširiti u kalupu na čije dno se stavi papir za pečenje i staviti na pečenje.
Sodu bikarbonu i ocat nemojte miješati unaprijed, nego neposredno prije dodavanja u tijesto. Kemijska reakcija koja se dogodi (bučno i pjenasto) je potrebna da bi kore bile prozračnije.
Svaku koru peći oko 15 minuta.
Postupak izrade kreme
Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu te miksati dok se ne poveže u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok. Dobro povezati.
Ideje za dekoraciju Red Velvet Cake
Što kažete da umjesto Red Velvet Cake napravite rolat? Samo prepolovite sastojke!
I tortu i rolat možete ukrasiti kremom, šlagom ili primjerice malinama ili šumskom voćem. Također, tortu možete kokosom!
Priznajte, ne izgleda tako teško, ali svakako ćete oduševiti i bolju polovicu i ostale ukućane, ali i goste!