Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Remek djela hrvatske moderne u Klovićevim dvorima

Jesensku sezona otvara se izložbom ‘Alegorija i Arcadija’

Kroz gotovo 140 djela ponajboljih hrvatskih slikara i kipara tog razdoblja autorice izložbe Petra Vugrinec , Irena Kraševac i Darija Alujević nastojale su predstaviti posebne primjere hrvatske moderne inspirirane antičkim motivima.

‘Radi se o vrhunskim primjerima hrvatske moderne, o vrhunskim umjetnicima na prijelazu stoljeća – kada smo bili u najpregnantnijem razdoblju umjetnosti kada smo išli ukorak s Europom’, rekla je Petra Vugrinec na otvorenju izložbe.

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin izrazila je veselje što svoju jesensku sezonu Galerija otvara izložbom koja očima modernoga čovjeka promatra stil i vrijeme u umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

‘Posebno mi je drago da ovu jesensku sezonu otvaramo izložbom Alegorija i Arcadija te po treći, četvrti put izlažemo neke od slika koju naša publika tako jako voli’, rekla je Viculin.

klovicevi3 Izložba je plod jednogodišnjih istraživanja, a donosi više od 130 djela najznačajnijih autora hrvatske moderne – Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Tišova, Roberta Auera, Bele Čikoša Sesije, Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca i Ivana Meštrovića.

Također, osim slika i kiparskih djela, za vrijeme trajanja izložbe u zasebnoj se prostoriji vrte projekcije nekoliko relevantnih filmskih ostvarenja iz razdoblja oko 1900., a bit će upotpunjena i dodatnim sadržajima te nizom predavanja na temu antike u hrvatskoj moderni.

Realizaciju izložbe pomogli su Ministarstvo kulture, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te kao generalni sponzor PBZ Card.

klovicevi_naslovnaMislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda, je pak na otvorenju rekao kako i u financijski lošije vrijeme PBZ pokušava pomoći kulturi i umjetnosti te na taj način daju svoj obol zajednici u kojoj svi živimo.

Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović kazala je kako je riječ o iznimno kompleksnom istraživačkom projektu koji stvara dodanu vrijednost Zagrebu kao kulturno-turističkom odredištu.

‘Europska publika koja dolazi u Zagreb ima iznimnu mogućnost vidjeti dio hrvatskog kulturnog naslijeđa, dio produkcije velikana hrvatske umjetnosti moderne’, rekla je Bulatović i izložbu proglasila – otvorenom.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

Odbrojavanje do svečanog paljenja lampica i početka najljepšeg Adventa u Europi je počelo, a posebna blagdanska čarolija dogodit će se iznad zagrebačkih krovova u...

S modne piste

Plato Gradec Galerije Klovićevi dvori i čarobni ambijent Gornjeg grada bio je savršena pozornica za još jednu nezaboravnu modnu priču.

Predstavljamo

Upravo će modni atelijer Budoir na prestižnoj lokaciji Klovićevih dvora, 20. travnja 2016. godine predstaviti svoju slavljeničku kolekciju.

Putovanja

Uz posebnu ponudu American Expressa prošećite Kineskim zidom

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.