Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Renovirate stan? Izbjegnite boje koje vam crpe energiju

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim bojama treba oprezno jer nas umaraju i crpe nam energiju.

Dom je mjesto gdje bismo se trebali osjećati najbolje. Utočište, oaza mira, ljudi s kojima živimo pod istim krovom. I dok nas ljudi, bez obzira koliko ih voljeli, ponekad mogu dovesti do ruba živaca i potpuno iscrpiti, zidovi ne bi trebali imati tu sposobnost, no našom je greškom, imaju. Želimo reći da postoje boje koje crpe energiju. Obojite li njima zidove u interijeru, od svog doma ćete napraviti mjesto koje vas umara, a to je zadnje to želite – loše se osjećati kod kuće.

Studija o bojama neurologa Kurta Goldsteina iz 1942. koja se i danas koristi otkrila je da su boje s dužim valnim duljinama (crvena, narančasta, žuta) stimulativnije od drugih. Ove zasićene nijanse, osobito ako se koriste na sva četiri zida ili dominiraju u malim prostorima, crpe energiju ukućanima.

Na drugom kraju spektra su boje za koje imamo osjećaj da su potpuno bez energije. Ako ih pogrešno upotrijebite, upravo će takav učinak imati na vas. No, iskoristite li ih pametno, dobit ćete savršen prostor za opuštanje. Prema Goldsteinovoj studiji, to su boje kraće valne duljine poput ljubičaste i svijetloplave, a prema novijoj studiji iz 2020. u ovu kategoriju spadaju sve neutralne boje.

Studija Feeling Blue or Seeing Red iz 2020. koju je proveo tim eksperimentalnih psihologa, otkrila je da su ispitanici identificirali sivu, smeđu, bijelu i plavu kao boje slabog podražaja. To ih čini izvrsnima za opuštanje, no ne i za “podizanje”.

Kako biste postigli ravnotežu u some domu, boje treba kombinirati. Neutralni tonovi možda sami po sebi nisu dovoljno stimulativni, a jarke su boje prenapadne i iscrpljuju, zajedno su savršen spoj.

U nastavku vam donosimo boje koje vas čine umornima i koje treba pametno koristiti da biste dobili željeni učinak, a taj je da vas opuste na pravi način.

Jarko crvena

Možda će vas iznenaditi da boja koja je puna energije, može umarati, no to je tako. Ničega previše nije dobro, bitna je mjera.

“Boje u našem okruženju može utjecati na to kako se osjećamo emocionalno, energetski i kako komuniciramo jedni s drugima. Boje koje su jarke, žive i intenzivne imaju potencijal da nas pretjerano stimuliraju’, objašnjava psiholog Lee Chambers za portal Ideal Home.

‘Iako će crvena na trenutak povećati našu budnost i komunikativnost, dugoročno će nas umoriti. Ostale boje na koje treba obratiti pažnju u tom pogledu su narančasta, jarko plava i neonska zelena”, dodaje.

Ove boje trebalo bi koristiti za detalje, nikako u njih bojati cijele zidove. Radije povucite crvenu prugu na rubu vrata ili pak komad drvenog namještaj obojite u crveno. Na taj ćete način vašem prostoru dati više osobnosti. Također, crvenu kombinirajte s opuštajućim tonovima u koje spadaju – boja pijeska, poja bjelokosti ili pak bordo crvena, a izbjegavajte uparivanje s bijelom.

Siva

“Boja zbog koje se možemo osjećati iscrpljeno i umorno, a da toga nismo svjesni je siva”, objašnjava za spomenuti portal Karen Haller, savjetnica za dizajn, stručnjakinja za boje i autorica bestselera Mala knjiga o boji. “Kada je riječ o psihologiji boja, ono što smatramo umirujućim može nas i umoriti. U početku će vas sivi zidovi opustiti, no dugoročni boravak u prostoriji u kojoj dominira ta boja, učinit će da se osjećate iscrpljeno, umorno i letargično. Imala sam mnogo klijenata koji su spavali u sivoj spavaćoj sobi, budili se umorni i konzumirali previše kave, samo zbog boje svojih zidova”, otkriva.

Prva pogreška koju treba izbjegavati pretjerivanje. Sivu je najbolje koristiti u kombinaciji. Dobro se slaže s velikim brojem boja pa vam tako daje slobodu da se poigrate s najnovijim trendovima u farbanju. Uparite je s ružičastom, žutom, narančastom, crnom – sve one oživjet će sivu.

Bitno je znati pronaći pravu nijansu sive. Plavi ili ljubičasti podton rashladit će sobu okrenutu prema jugu, dok će ružičasta, smeđa ili zelena nijansa djelovati toplije. Boje prirodnog kamena unijet će osjećaj mira u sobu.

Bež

Iako je kraljica neutralnih nijansi, bež boja nikako nas ne ostavlja ravnodušnima. Nju ili volimo ili ne podnosimo – osjećaji prema bež sve su, samo ne neutralni. Bež boja dolazi u bezbroj tonova, baš kao i siva. Tu su nijansa pijeska, karamele, šampanjca, kapučina…

Bež je savršena boja za spavaću sobu jer će vas vrlo brzo uspavati, no želite li je u dnevnom boravku, hodniku ili kuhinji, preporučujemo vam da je mudro iskombinirate s drugim neutralnim bojama, primjerice s još tri.

Crna

Točnije, svaka jako tamna boja – plava, crna, siva, zelena, patlidžan boja, boja crne kave ima isti učinak – u tren vam oteža kapke.

Želite li od spavaće sobe napraviti brlog i dovoljno ste hrabri, obojite ju od stropa do poda u neku od spomenutih boja. No, to nije za svakoga, osobito ne crna.

Crna je elegantna boja – povezujemo je sa stilom i profinjenošću. Ipak, treba je dozirati jer crpi energiju i deprimira.

U studiji Feeling Blue or Seeing Red znanstvenici su zatražili od ispitanika da povežu emocije s bojama. Jedna od najdramatičnijih reakcija bila je upravo na crnu. Gotovo svi ispitanici povezali su crnu s emocijama – tugom, krivnjom, žaljenjem, razočarenjem, strahom, gađenjem, prezirom, mržnjom i ljutnjom.

Na kraju da rezimiramo – boja koja najviše iscrpljuje je jarko crvena – koristite ju u malim količinama jer u tom slučaju diže energiju, a vašem prostoru daje poseban touch.

Da za žutu!

Boja koja razbuđuje, podiže raspoloženje, a time i energiju je svijetlo žuta. Boja sunca je poput kofeina, aromatične šalice kave pa uživajte u njoj u kuhinji za doručkom, u tuš kabini pri jutarnjem tuširanju ili u radnoj sobi. Sa svijetlo žutom ne možete pogriješiti, sve dok je ne stavite u spavaću sobu. 

Ne propustite

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Trendovi

Želite li imati pun novčanik, istočnjački učitelji savjetovat će vam da izaberete novčanik u odgovarajućoj boji.

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Čovjekove misli, riječi, ili djela izvori su energije, tako da negativna energija ne mora dolaziti od nekog ili nečeg drugog izvora, i mi sami...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.