Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Riječima promijenite svijet

Naše riječi su energija, ogledalo naših emocija, našeg unutanjeg bića.

Često zanemarujemo snagu riječi koje izlaze iz naših usta, ne razmišljamo koliko su istinite ili pak nužne. Potpuno smo nesvjesni koliko jedna lijepa i iskrena rečenica može sugovorniku uljepšati dan, ili pak koliko jedna ružna i nepromišljena može povrijediti.

Ispeci pa reci


Isto kao i misli koje nekontrolirano dolaze i odlaze – često se ni ne sjećamo o čemu smo razmišljali prije nekoliko minuta, čak sekundi – tako smo nesvjesni i vlastitog govora te ga često koristimo da bismo upotpunili tišinu, ne vodeći računa o tome što govorimo.

U jogičkoj filozofiji postoji učenje o principu promišljenog govora. U starim tekstovima Upanishada i Bhagavad Gite, drevni mudraci predlagali su da se riječima koristi oprezno. Najelokventnije je ovaj princip objasnio (pomalo kontroverzni) guru Sai Baba koji kaže da se, prije nego što nešto izgovorimo, trebamo upitati: "Da li je ljubazno? Da li je istinito? Da li je nužno? Da li će poboljšati tišinu?"U budističkoj filozofiji jedna od smjernica osmerostrukog puta je ‘’ispravan govor’’, te kaže da laganje, brbljanje, ogovaranje (dakle, neispravan govor) stoje na putu naše slobode, tj. duhovnog zdravlja. Jednostavno govoreći, drevni mudraci shvaćali su snagu energije koju prenosimo riječima te koliko njima možemo promijeniti sebe i svijet oko sebe.

Energija riječi

Masaru Emoto, japanski znanstvenik koji je posvetio deset godina radu i istraživanju te napisao mnoge knjige na temu kako su naše riječi i misli energija koja transformira, istraživanja je provodio na kristalima vode. Dokazao je da su ružne riječi negativna energija koja može transformirati kristale zamrznute vode od lijepih i pravilnih do nepravilnih, raspadnutih kristala.I zaista, naše tijelo, fizičko i energetsko, naša svijest i podsvijest, duboko spremaju svaku lošu riječ koja nam je upućena, od kada smo bili djeca pa sve do danas. Nečija zla šala iz djetinjstva duboko se ukorijenila u nama i danas se možda manifestira u našem životu kroz nesigurnost ili nepovjerenje prema drugima. Sigurna sam da svatko ima dobar primjer za ovo. Ako ružna riječ upućena čaši vode rezultira mijenjanjem strukture njenih zamrznutih kristala, kao li onda utječe na nas? Na naše fizičko tijelo, naš um, emocije?

Govorite svjesno

U današnjem vremenu, čini se, laži, prijevare i obmane normalna su pojava. Neosnovani tračevi izlijevaju se iz usta dok u njih ulijevamo kavicu, koristimo laži za napredak u poslu, lažemo prijateljima i čak voljenim osobama ne bismo li dobili ono što želimo. Sve do malih bijelih laži kojima želimo "zaštititi" voljene, ili češće, sebe same. Pričamo automatski, brbljamo da bismo razbili tišinu, tračamo i prikrivamo istinu. Igramo se pokvarenog telefona i uopće ne shvaćamo koliko štete možemo nanijeti. Kako tome stati na kraj?

Najprije počnite biti svjesni riječi koje izgovarate. Razmislite o svakoj riječi upućenoj drugima, kao i o onima upućenim vama. Meditirajte i pročistite svoje misli, ispunite se energijom suosjećanja i ljubavi pa će i vaš govor postati govor ljubavi, optimizma i suosjećanja. Poslušajte istočnjačku mudrost i, prije nego što počnete govoriti, upitajte se: "Da li je istina? Da li je potrebno? Da li će moje riječi poboljšati tišinu?".Promijenimo najprije sebe i postanimo svjesni naših misli i govora. Neka riječi postanu alat za promociju istine i neka izražavaju toplinu i suosjećanje. Umjesto kritike uputite lijepu riječ i uljepšajte nekome dan. Počnemo li mijenjati sebe, pomalo ćemo promijeniti i svijet oko sebe.

Završiti ću jednim meni vrlo dragim citatom:

"Veliki umovi raspravljaju o idejama. Srednji umovi raspravljaju o događajima. Sitni umovi raspravljaju o ljudima." (Eleanor Rooselvelt)

Sangha Yoga

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Zanimljivosti

U davna vremena, dani u tjednu su dobili imena prema planetima.

Život u dvoje

Preljubnike ne stvara nesretna veza nego - prilika.

Zdravlje

Chia sjemenke posebno su atraktivne kod ljudi koji žele smršavjeti, no zbog svojih nutritivnih vrijednosti trebale bi se naći na svakom jelovniku.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.