Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Riješite se dugova

Oprah predlaže 8 koraka do financijske slobode.

TV ikona Oprah Winfrey ima plan za sve one koji žive u dugovima, a ne znaju odakle krenuti u njihovom rješavanju. Za njezinu web stranicu financijski stručnjaci David Bach, Jean Chatzky i Glinda Bridgforth izradili su plan od osam koraka koji vode do financijske slobode.

Faza 1 – temeljni koraci

1. Koji je točan iznos vašeg duga?

Najprije morate realno sagledati situaciju i znati točan iznos vlastitog duga. Ljudi često uopće ne znaju koliki im je dug, a ako znaju, često pravu situaciju skrivaju od supružnika.2. Pratite svoje troškove i pronađite dodatan novac

Pronađite način kako možete uštedjeti, često tamo gdje to najmanje očekujete. Primjerice, novac koji trošite na svakodnevne odlaske na kave, cigarete, vodu u bočicama i brzu hranu mogli biste trošiti na otplaćivanje duga. Zapisujte gdje i na što trošite svaki novčić.

3. Kreditne kartice

Koristite li više kreditnih kartica, teže vam je otplatiti ih sve odjednom. Što manje kartica koristite, to bolje. Odredite koju ćete prvu otplaćivati.4. Prestanite trošiti

Počnite malim koracima i koristite se sljedećim trikovima kako biste manje trošili. Nemojte nositi kreditne kartice sa sobom, plaćajte samo u gotovini ili čekovima, odbijte povećanje limita na kreditnim karticama, izradite fondove za posebne prigode poput rođendana, blagdana, odmora, godišnjica itd., na vrijeme plaćajte dugove na kreditnim karticama kako biste izbjegli visoke kamate, na bankomatu podižite novac samo jednom tjedno, u kuvertama unaprijed pripremajte novac za određene potrebe.

Faza 2 – dugoročni ciljevi

5. Napravite mjesečni plan troškova

Uz pomoć radne bilježnice i kalkulatora izradite budžet kojeg ćete se moći pridržavati sa svakom plaćom.6. Napravite veće korake u povećanju svojih prihoda

Želite li izaći iz dugova, ponekad morate napraviti veće korake, primjerice pronaći drugi ili dodatan posao, preseliti u stan s jeftinijom stanarinom ili prodati nešto imovine, primjerice drugi auto, vikendicu, nakit, umjetnine.

7. Odredite koji dugovi su vam prioritet

Ako imate puno dugova, vjerojatno ne znate odakle biste krenuli. Prioritet su otplaćivanje kredita i hipoteka na vlastiti dom.

8. Shvatite zašto trošite i počnite štedjeti

Kako biste se mogli oduprijeti trošenju, najprije morate shvatiti zašto trošite. Saznajte kupujete li iz zabave, da si popravite raspoloženje, iz navike, impulzivno, kompulzivno, jer tek dok saznate pravi razlog trošenja, moći ćete ga kontrolirati i početi štedjeti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Financije

Uvjerenja o novcu stječu se u ranoj dobi, često putem svakodnevnih razgovora ili reakcija koje djeca promatraju i slušaju u svojoj obitelji.

Financije

Pričajte o novcu s djetetom i pred njim, i naravno, pazite što i kako pričate.

Financije

Saznajte zašto su žene više izložene riziku dugovanja!

Financije

Očito je da je tradicionalna uloga ženu kao glavnu njegovateljicu u obitelji ipak koštala financijske slobode i samostalnosti i da su problemi s kojima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.