Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Riješite se sindroma hrčka

Oslobodite svoj dom od nepotrebnih stvari i otvorite si nove životne mogućnosti.

Vrijeme je za proljetno čišćenje. Osim ribanja svih raspoloživih površina u stanu, to je vrijeme kada prolazimo kroz ladice, police, ormare i komode bacajući ono što nam je nepotrebno, staro i pohabano. Ali ta stara lampa je poklon prvog dečka, taj bunt ulaznica i letaka vas podsjeća na sve izlaske i koncerte koje ste kroz godine pohodili, a vaza će vam se jednog dana divno uklapati u dnevni boravak, ako ga ikad pofarbate u ljubičastu boju.

Razmišljate li na ovaj način, vi patite od "sindroma hrčka" – nakupljanja starih stvari koje vam, objektivno govoreći, ne trebaju, ali ih se ne želite riješiti zbog sentimentalne vrijednosti i jer se "nikad ne zna kada bi vam nešto od toga moglo zatrebati".Stephanie Roberts autorica je knjige Clutter-free Forever u kojem objašnjava zašto imamo potrebu skladištiti stvari po kući, kako se riješiti te navike i što o vama govori prostorija u kojoj najradije nakupljate nered. U nastavku vam donosimo ulomak iz knjige koji će vam objasniti pokoju sitnicu o vama samima.

Nered u kuhinji

Kuhinja se naziva srcem doma, i to ne bez razloga. Neuredna i neorganizirana kuhinja otežava ritual pripremanja hrane i objedovanja, što na fizičkoj, što na mentalnoj bazi. U kakvom vam je kuhinja stanju odaje dajete li dovoljno pažnje ishrani i vlastitoj dobrobiti. Čišćenje kuhinje otvara prostor u kojem možete dobiti potrebnu potporu i utjehu.Nered u dnevnoj sobi

Ovo je prostor u kojem se družite sa svojim najbližima i u kojem ste, kroz televiziju, novine i rasprave, u kontaktu sa svijetom. Nered može pretvoriti ove društvene prostore u brlog izolacije, osobito ako je toliki da godinama nikog niste pozvali u goste jer vam je neugodno. Obratite pažnju na izgled vašeg dnevnog boravka da biste shvatili što on govori o vama. Skrivate li svoje pravo ja zakopavajući ga ispod hrpe stvari ili ga s ponosom možete predstaviti svijetu?

Nered u spavaćoj sobi

Spavaća soba intimni je kutak stana u kojem se odmaramo, a nered ometa taj proces zbog čega i nakon dovoljno sati sna možemo osjećati umorno i iscrpljeno. Uređenjem spavaće sebe omogućit ćete i sebi i partneru dubok san, a vaše "specijalno vrijeme" bit će strastvenije i posebnije.Nered u hodniku

Hodnici su poput arterija u vašem stanu – povezuju sve bitne prostorije. Nered u hodnicima predstavlja gužvu poput prometne koja sprječava komunikaciju između tih prostorija. Ako se osjećate odvojeno od svoje obitelji, posla i drugih važnih ljudi, možda je vrijeme da očistite hodnike od viška smeća.

Nered u kupaonici

Kupanje i njega tijela je ritual koji seže iz davnih dana. Kupaonica je prostorija u kojoj se svakodnevno pripremamo za prezentaciju svijetu. Nered u ovoj prostoriji može ukazivati na manjak samopoštovanja i nemar prema samome sebi koji nije samo vezan uz fizičku nebrigu.Čista, fino uređena kupaonica oaza je u kojoj se možemo posvetiti sebi. Stoga napravite generalno čišćenje i hrpu smeća zamijenite mirisnim sapunima, svijećama i oku ugodnim detaljima.

Nered na tavanu ili podrumu

Neuredan tavan stvara osjećaj da smo pod pritiskom. Teško je biti optimističan kada vam toliko stvari " visi" nad glavom. Problemi i tajne predaka prebivaju tamo, zajedno sa svim onim kutijama i sanducima koje skrivaju probleme generacija prije vas. I podrumi se smatraju područjima u kojima prebiva podsvijest, pa očistite i predjele u koje rijetko zalazite. 

Nered u ormarima


Ormari predstavljaju skrivene i nepoznate stvari. Kada su nam ormari u neredu, gušimo vlastitu intuitivnu sposobnost. Pretrpani ormari mogu ukazivati na probleme kojih niste niti svjesni, a koji mogu utjecati na napredak u životu, poslu i međuljudskim odnosima. To što kroz zatvorena vrata ne vidite nered kojeg ormari skrivaju nije rješenje.Nered u garaži


Razmišljajte o svom automobilu kao simbolu vaše mobilnosti, neovisnosti i sposobnosti da se brinete sami za sebe. Ako natrpate garažu u tolikoj mjeri da automobil jedva stane, onemogućit ćete sebe da i u životu idete naprijed.

Prestanite o čišćenju razmišljati kao o mukotrpnom i dugotrajnom poslu. Promijenite pogled na stvari i shvatite kako je to jedna od najboljih metoda samopomoći koja vam je dostupna. Svaki časopis kojeg reciklirate, svaka knjiga koju odnesete u antikvarijat, svaka stvarčica kojoj pronađete novog vlasnika tvori novi otvoreni prostor kojeg možete ispuniti energijom i radošću.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Znate li da odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga između pločica možete lako pripremiti sami kod kuće?

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.