Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Rižoto s pečenom bundevom i kaduljom

Jedna od najvećih prednosti rižota je njegova svestranost.

Rižoto je jednostavno jelo bogate povijesti, a kada mu pružite vrijeme i poštovanje koje zaslužuje, nećete biti razočarani.

Talijanska kuhinja bogata tradicijom, pravilima i tehnikama razvijenim do savršenstva u noninim kuhinjama nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a rižoto je neosporno jedan od njenih glavnih i najboljih predstavnika.

 

rižoto od pečene bundeve i kadulje

 

Žlica puna jeseni, tako bih nazvala ovu klasičnu kombinaciju utješnih, zemljanih okusa koji će vas zagrijati u sve hladnijim danima.

Jedna od najvećih prednosti rižota je njegova svestranost. Možete ga pripremiti s mesom, plodovima mora, sezonskim povrćem, a kako bi vam jelo uspjelo morate koristiti rižu kratkog zrna. Talijanska riža arborio i carnaroli apsorbiraju tekućinu polako dok otpuštaju škrob u tavi, stvarajući kremastu konzistenciju koja rižota i čini tako privlačnim jelom. Drugi ključni sastojak dobrog rižota je temeljac koji se dodaje po malo, a pri tome je potrebno rižoto neprestano miješati.

Rižoto s bundevom i kaduljom, jedan je od mojih favorita, a okusi i mirisi ovog jela vrište na sav glas “jesen”. To sveprisutno talijansko jelo tijekom jesenskih i zimskih dana, pruža savršen balans slatkog i slanog, a njegova zemljana aroma i kremasta tekstura će vas doslovce izuti iz cipela.

 

Talijani imaju čak termine za različite faze kuhanja rižota. Tostatura – prženje riže na maslinovom ulju i luku prije dodavanja tekućine; sfumare – dodavanje alkohola na zagrijane sastojke; i zadnji korak, mantecatura – dodavanje maslaca i sira na samom kraju s ciljem postizanja kremoznosti.

 

jesenski rižoto s kaduljom i bundevom

RIŽOTO S PEČENOM BUNDEVOM I KADULJOM


SASTOJCI ZA 4 OSOBE: (sve biljne namirnice su od Slatko moje zeleno / Opg Hursa) 

  • 30 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 280 g arborio riže
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 1 litra povrtnog temeljca (ako nemate domaći koristite kocku)
  • 1 mala butternut tikva
  • manja šaka svježe kadulje
  • 100 g parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • sol i papar
  • kockica maslaca

PRIPREMA:

Na maslacu i 1 žlici maslinovog ulja dinstajte luk dok ne omekša, dodajte sitno sjeckani češnjak i pazite da vam ne zagori. Stavite rižu i pržite ju neprestano miješajući 1 do 2 minute dok ne postane staklasta.

Dodajte vino i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru i krčkajte dok 2/3 vina ne ispari.

Dodajte temeljac. otprilike 1 šalicu te pustite da tekućina ispari prije dodavanje sljedeće čaše. Kuhajte rižu na ovaj način 15 minuta.

U međuvremenu zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri i pržite kockice bundeve 10 do 12 minuta, dok ne postanu mekane i zlatno-smeđe boje. Posolite ih i popaprite.

Narežite kadulju i umiješajte ju u rižoto s pečenom bundevom, mozzarellom narezanom na kockice i naribanim parmezanom. Ugasite vatru i pustite da se sir rastopi. Začinite po želji i umiješajte kockicu maslaca.

Rižoto poslužite odmah.

Autor: Petra Majdak, malichef.com

malichef

Više

Gastronomija

Danas vam donosimo recept „Gladnog“ Mile - tart s kremom od bundeve koja svojom teksturom podsjeća na mousse ili creme brulee.

Gastronomija

Rižoto je definitivno jedno od onih jela koje djeluje kompliciranije za pripremu nego što uistinu jest.

Gastronomija

Preporuka naših baka je da treba jesti jela „na žlicu“. Jedno od takvih jela je i krem juha od bundeve. 

Gastronomija

Cheesecake od bundeve spaja tradicionalne i moderne slastice, no na kraju će se svatko složiti da je ova torta za prste polizati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.