Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Road trip do Lisabona

U srcu metropole Portugala.

Road trip u trajanju od dva tjedna tri je cure dovela do cilja – Lisabona. Pisali smo već o pripremama, upozorenjima i Azurnoj obali, a sada je na redu odmor u metropoli Portugala.

U Lisabonu vas, osim posebnog noćnog života u pregršt barova sa živom muzikom, može zabaviti i obična šetnja gradom. Po centru, i danju i noću, često se može naići na ulične zabavljače, fado pjevače i simpatične lisboetas (stanovnike Lisabona). Većina priča engleski, pa je snalaženje po gradu pojednostavljeno, jer osim obrigada (hvala) i još eventualno pokoje riječi, teško ih je razumjeti, a kamoli razgovarati s njima.

Uostalom orijentirati se možete i po širokoj rijeci Tejo, uz koju se nalazi centar grada, dok se gradom jednostavno kretati i podzemnom željeznicom koja ima samo tri, ali dovoljne, linije. Oni u dobroj formi slobodno mogu prošetati po sedam brdašca i dolina ili pak, sjesti, na od davnina poznati žuti tramvaj broj 28.Možda najmanje očaravajuće, ali ne manje važno za spomenuti je slavoluk i kip ralja Joséa I.na prostranom trgu Praςa do Comércio. Također tu je i Praça de Dom Pedro IV poznata i kao Rossio s monumentalnom zgradom Nacionalnog teatra i obližnjim kolodvorom Rossio, gdje se smjestio poslovni i bankarski centar grada. Među brojnim znamenitostima Lisabona važno je istaknuti tvrđavu Castelo de São Jorge i katedralu .

Dok je kao zaštitni znak Lisabona Elevador de Santa Justa, gradsko dizalo u obliku tornja koji spaja Donji grad (Baixa) s Gornjim gradom poznatijim kao Bairro Alto. Riječ je o najzanimljivijem brdašcu za mlade. Jedan do drugog su otvoreni mali barovi sa živom muzikom, a splet uličica cijelu noć je pun mladih. Ipak ne izlazi se prije 23 sata, a 'špica' je oko dvojke. Na istom području grada ima mnogo radionica i obiteljskih tascas (jeftinih restorana).Obližnja, ali posve drugačija je četvrt Chiado, gdje imućni Lisabonci vole kupovati, naravno, markiranu robu. No na istom mjestu nalaze se i brojne kavane, galerije, kazališta, knjižare i antikvarijati.

Sam centar, odnosno četvrt Baixa su brižno isplanirane i elegantne ulice, gdje često možete naići na ulične zabavljače, fado pjevače i ostale performere. Lisabon je divno doživjeti pješice, ali muke po brežuljacima si možete skratiti vožnjom žutim tramvajem broj 28, koji vas provoza kraj većine zanimljivih točki grada. No postoje i nedostaci: košta, zna biti krcat turistima, te domaćini upozoravaju na džepare.

Fado na svakom kutu

Izraz čežnje i tuge, odnosno fado što zapravo znači 'sudbina', osim u skupim restoranima i kafićima možete čuti i na ulici. Lisboetas kažu kako fado treba poslušati u skromnijim restoranima i kafićima poput Tasca do Chico u Bairro Altu ili u Parreirinha de Alfama.

Museo de Fado
nalazi se upavo u četvrti Alfama, starom djelu grada, gdje u malim gift dućanima možete jeftinije naći CD Ane Maure i ostalih fado izvođača. Ovim kvartom vrijedi samo prošetati. Dovoljno je doživjeti te uske ulice koje se popodne pune mještanima pred svojim vratima ili se na trgićima odigrava neka kvartovska predstava. Osim toga, Alfama je pravo mjesto i za degustaciju i kupnju Porta.Belém
je prostrano, prilično zeleno predgrađe s mnogo muzeja, parkova i vrtova, kao i atraktivnom riječnom obalom s kafićima i promenadom. Najzanimljiviji u tom dijelu grad je Torre de Belém, izgrađen 1515.- 1521. godine. Do predivnog tornja Belém ne vozi metro, ali se brzo dođe busom ili autom. Ipak taj nekadašnji svjetionik za pomorce, koji je bio i simbol pomorske moći, treba posjetiti. Ulaz se plaća osim nedjeljom od 10 do 14 sati. Iako je posebna unutrašnjost s uskim vijugavim stepenicama, dovoljno ga je doživjeti i izvana. U istom kvartu postoji i slastičarnica s tradicionalnim lisabonskim specijalitetom Pasteis de Belém.

Ne propustiti okolicu

Sam Lisabon je divan, ali ne treba propustiti ni njegovu, posebice zapadnu, okolicu. Glavne točke su, ne bez razloga turistički razvikane, Sintra, Cabo da Roca i Cascais.

Sintra
, nekada omiljeno ljetovalište kraljeva posljednjh je 15 godina uvrštena u UNESCO-v registar Svjetske kulturne baštine. Zbog toga je jedno od glavnih turističkih središta u okolici Lisabona. Kako bi se proučio cijeli gradić potreban je cijeli dan. Zanimljiva je utvrda Maura i Parque da Pena koji okružuje istoimenu palaču, a oboje je smješteno iznad grada. Vijugavim ulicama do vrha brda može se autom, busom, a neki se odvaže i pješice. No i sam centar ima zanimljivu kulturnu baštinu.Cabo da Roca je svjetionik na vrhu impresivne hridine na 140 metara visine označava najzapadniju točku europskog kopna. Čini se kao bezvezna turistička destinacija, ali doživljaj na tom mjestu nije.

Impresivne stijene, jak vjetar, veliki valovi, zeleni brežuljci iza vas, a ispred more sve do Amerike djeluje moćno. U blizini Cabo da Roca, svega 10 tak minuta autom, nalazi se poznata surferska plaža Guincho. Surfati je ovdje dozvoljeno isključivo profesionalcima, a prolaznicima je i ionako dovoljno samo ih gledati.Sljedeća zanimljiva stanica na povratku prema Lisboi je Cascais – gradić smješten na obali Atlantika. Vodiči preporučuju pogledati Boca do Inferno (usta pakla), ali zanimljivije od rupe u stijeni čak je glavna plaža s vilama iz 17. do 19 st. u pozadini. Naravno, u okolici Lisabona, ali i šire, postoje mnoga zanimljiva mjesta, ali to ostavljam vama da istražite.Pred nama je povratak, ali ne istim putem, nego se vraćamo preko Madrida i Barcelone, pa trajektom do Genove. Još barem jedan nastavak slijedi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Sa svojom kombinacijom zaštićene prirode, inovativnog duha i kozmopolitizma, Njemačka kao putnička destinacija ima idealne sastojke za iznimna iskustva održivog odmora koja doprinose zaštiti...

She Book Club

Simon Reeve jedan je od vodećih britanskih dokumentarista, koji je proputovao te snimao u više od 120 zemalja diljem svijeta.

Putovanja

Vole je planinari, biciklisti, ljubitelji aktivnog odmora i netaknute prirode, ova zelena oaza u srcu Slavonije jedna je od pet gora Požeško-slavonske županije i...

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.