Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Robot i doktor operiraju

Glavnom kirurgu u laparoskopskim operacijama asistirat će robot.

Robotika je već neko vrijeme poznata i dobrodošla u medicini. Tako su Sveučilište u Zadru i Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) u suradnji odlučili napraviti ROKI-ja ili točnije rečeno "Prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji“.

Robot će asistirati u laparoskopskim operacijama. Pratit će rad glavnog kirurga te snimati i obavljati poslove asistenta. U prvoj fazi s njima će se upravljati joystickom, a kasnije glasom. U projekt je uloženo dva milijuna kuna.

– Projekt u cijelosti financira Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) kroz program TEST,- kaže voditelj TEST-a Vladimir Sabo.

U službi smanjivanja traume

Kroz isti program financiraju se tehnologijsko istraživačko-razvojni projekti usmjereni na istraživanje, razvoj i usvajanje naprednih tehnologija, odnosno stvaranje intelektualnog vlasništva koje može poslužiti kao osnova za transfer tehnologija.

– Osim ROKI-ja financira se još 14 tehnologijskih projekata iz područja ICT-a, robotike, medicine, fizike te nekoliko multidisciplinarnih projekata. Najviše surađujemo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, također i sa strojarstvom u Zagrebu i Splitu, te sa medicinskim fakultetima,- kaže Sabo.

– Robotika u medicini, osobito u kirurgiji, omogućuje izvođenje većine operativnih zahvata uz manje rezove, manju traumu za pacijenta u bolnici, smanjuje opasnost od infekcija te omogućuje brži oporavak. Primjenom robota moguće je nadoknaditi uvijek prisutan manjak različitih specijalnosti potrebnih za izvođenje kirurških zahvata. Realizacijom ROKI-ja stvorit će se preduvjeti za primjenu robota i u drugim područjima medicine poput laboratorija, rehabilitacije i edukacije, ali i u području farmaceutske industrije, gdje roboti mogu zamijeniti čovjeka u opasnim uvjetima,- kaže Sabo.

Tradicija mehatronike

Projekt bi trebao biti gotov u roku godinu dana, a voditelj je profesor sa Zadarskog sveučilišta mr.sc. Petar Čovo.

– Do suradnje sa Zadarskim sveučilištem došlo je iz razloga što Zadar ima dugu tradiciju mehatronike, što je spoj mehanike i elektronike kao što su primjerice aparati za kavu u koji ubacujete kovanice. U Zadru se također sljedeće godine otvara studij robotike, govori Čovo.

Profesor Čovo i njegov tim ne žele još izlaziti s detaljima u medije, ali kada projekt bude gotov vidjet ćete robota medicinara koji će u operacijskim salama biti velika pomoć kirurzima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Kako osvojiti poslovni svijet u kojem vladaju muškarci, a istovremeno ostati žena koja uživa u svojim hobijima?

Duh i tijelo

Naučili smo ići kroz život mireći se s neugodnim situacijama.

Top menadžerica

Pred nama je druga po redu Women of Luminous Future konferencija, koja nastoji pomoći mladim ljudima koji su na početku, ali i svima onima...

Putovanja

Kalelarga, crkva Sv. Donata, Kneževa i Providurova palača odvode u neka davna i zaboravljena vremena

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.