Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Roditelji anksiozne djece ponekad im mogu donijeti više štete nego koristi, a da toga nisu ni svjesni

Sasvim je normalna i prirodna stvar da roditelji štite svoju djecu no ponekad znaju prijeći granicu.

Donosimo popis s najčešćim stvarima koje roditelji anksiozne djece rade te im tako otežavaju ionako zahtjevno djetinjstvo. Bitno je napomenuti da to ne rade namjerno te da se svaki problem može popraviti ako se otkrije na vrijeme.

1 .Zaštitnički su nastrojeni 

Sasvim je normalna i prirodna stvar da roditelji štite svoju djecu no ponekad znaju prijeći granicu. Takva pretjerana zaštitnička sklonost može dovesti do toga da djeca postanu nesposobna suočiti se s izazovima. Ako već od najranije dobi nauče da roditelji sve rade umjesto njih, neće biti sposobni za probleme vanjskog svijeta.

U tom slučaju dolazi do razvijanja anksioznosti jer se nisu naučili nositi sa stresom. Koliko god to njima bilo teško, trebaju se opustiti i pustiti djecu da se sami izbore sa svojim problemima. Jedino tako će imati dijete s dovoljno samopouzdanja, koje će se uvijek znati izboriti za sebe.

2. Kritiziraju

Roditelji često postavljaju prevelika očekivanja te tako djeci stvaraju pritisak da budu savršena. Uz stalno kritiziranje, djeca lako razvijaju anksioznost te su u stalnom strahu od reakcije svojih roditelja. Osjećaju se nedovoljno dobrim što negativno utječe na njihovo samopouzdanje.

Stalna kritika donosi stalni stres koji uništava dijete. Umjesto kritike, roditelji bi trebali pohvaliti napore svoje djece no isto tako ih poticati da uče iz svojih grešaka. Tako će djeca shvatiti da zaista nije bitno da budu savršeni nego da stalno napreduju i uče kroz iskustvo. 

3. Ne pokazuju emocije 

Roditelji ponekad zanemaruju pokazivanje emocija svojoj djeci, što im ostavlja posljedice u daljem razvoju. Naime, dokazano je da otvorena komunikacija o osjećajima pozitivno utječe na emocionalnu inteligenciju kod djece. Djeci treba pokazivati ljubav kako bi se osjećali sigurno i voljeno.

Osim toga, treba ih slušati bez osuđivanja te ih ohrabrivati da vam se povjere bez obzira na to koliko su njihovi problemi mali.   

4. I sami su anksiozni

Roditelji su najveći uzori svojoj djeci, koja često kopiraju njihovo ponašanje. Ako primjerice,  roditelji sami pokazuju znakove anksioznosti, djeca to mogu preuzeti kao normalno ponašanje. Takva djeca mogu pokazivati znakove stalne zabrinutosti bez razloga, izbjegavanje nepoznatih situacija, strah od bilo kakve promjene te izraženi perfekcionizam.

Ako primijetite da vaša djeca počinju ispoljavati ovakve znakove, što prije bi trebali potražiti stručnu pomoć i za sebe i svoju djecu. Tako ćete naučiti najvažnije strategije suočavanja s problemima koje će vam olakšati preživljavanje u ovom okrutnom svijetu. Osim toga, djeca će slijediti vaš primjer, te je zbog njih važno ostati pozitivan. 

5. Ne pokazuju podršku 

Ovo je najgora stvar koju roditelji anksiozne djece rade a da toga nisu ni svjesni. Nedostatak podrške i razumijevanja roditelja može značajno utjecati na djetetovu emocionalnu dobrobit. Oni ponekad nisu ni svjesni koliko djecu to boli te da im taj osjećaj neprihvaćenosti i usamljenosti može izazvati anksioznost.

Vaša roditeljska dužnost je da budete bezuvjetna podrška svojoj djeci bez obzira na njihove postupke. Pokažite im da ih volite i razumijete te da mogu računati na vas bez obzira u kakve probleme upadnu. Vjerujte, to će im značiti više nego što mislite!

6. Uspoređuju ih s drugom djecom 

Ako stalno svom djetetu govorite kako primjerice,  njihov prijatelj dobro uči i da bi se trebao ugledati na njega,  vaše dijete neće zamrziti vas. Ono će zamrziti sebe. Kad mu očinska ili majčinska figura stalno prigovara takve stvari, dijete se počne povlačiti u sebe i ostaje bez imalo samopouzdanja.

Zapamtite, svako dijete je individualno i ne možete na sve njih primijeniti ista pravila. Možda imate darovito dijete no svojim pravilima i ponašanjem sprječavate da zablista. Vaša dužnost je da prepoznate potrebe djeteta te mu pružite sve što mu je potrebno za bezbrižno djetinjstvo. 

7. Prekomjerna kontrola

Ako roditelj kontrolira svaki dio djetetovog života, nesvjesno mu poručuje da ono nije dovoljno sposobno da samo donese odluku. To se odnosi na biranje prijatelja, hobija te raznih dječjih aktivnosti.

Ovakvim ponašanjem dijete može dobiti dojam da nema potrebe za osobnim trudom jer će roditelj uvijek donijeti odluke umjesto njega. No, doći će do trenutka kad će dijete morati samo donijeti neke odluke i u tom trenutku će se potpuno izgubiti.   

Poruka za kraj

Prepoznavanje određenih stvari koje roditelji anksiozne djece rade je ključno za rješavanje ovog problema. Uz trud i svjesnost svakog roditelja, te uzimanje dovoljno vremena, sva pogrešna ponašanja se mogu popraviti. Vaša dužnost kao roditelja, je stvoriti ugodno okruženje u kojem će se Vaša djeca osjećati voljeno, sigurno, cijenjeno te biti sposobni sami se suočiti sa životnim izazovima! –

Izvor: bljesak.info

Ne propustite

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Obitelj

Tradicionalno Baby Center i Joolz okupljanje influencera, partnera i roditelja jednako veseli odrasle, ali i malene, jer noviteta nikad ne manjka.

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.