Ako tražite desert koji se priprema brzo, izgleda efektno i okusom osvaja na prvu – na pravom ste mjestu! Ovaj rolat s piškotama i jagodama pravi je proljetno-ljetni hit, idealan za druženja, obiteljske ručkove ili jednostavno kad želite nešto slatko bez puno muke.
Možete ga prilagoditi i drugim svježim voćem, no jagode su moj favorit – pogotovo sada kad im je sezona. Isprobajte ovu jednostavnu slasticu i oduševite sve za stolom!
Sastojci
Za rolat:
- 200 g piškota (24 komada)
- 120 ml vode
- 1 čajna žličica instant kave
Za kremu:
- 100 g otopljene bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica arome vanilije
- 150 g kiselog vrhnja
Još:
- 12 svježih jagoda
Za dekoraciju:
- Slatko vrhnje ili šlag
- Svježe jagode
Priprema
Najprije skuhajte kavu i ulijte je u duboki tanjur da se malo ohladi.
Pripremite pladanj na kojem ćete slagati piškote. Najprije ga obložite većim komadom aluminijske folije, a preko nje stavite dva spojena komada prozirne folije tako da krajevi vise preko pladnja s obje strane.
Ohlađenu kavu koristite za vrlo kratko umakanje piškota – samo sekundu s obje strane – i slažite ih u dva reda po 12 komada, jednu do druge. Šećerna strana piškota treba biti okrenuta prema gore.
Zatim preklopite krajeve prozirne folije preko piškota tako da ih potpuno prekriju i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi oko jedan sat.
Napomena: Ovo je jako važno kako bi piškote omekšale i ne bi pucale prilikom oblikovanja rolade.