Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Romansa na poslu

Nalazite se na opasnom terenu? Ako ga već ne možete izbjeći, dobro je znati što vas čeka.

Ljubiti ili ne ljubiti, odnosno imati romancu, flert na poslu ili ne? Želite li napraviti seppuku na poslu, samoubojstvo vaše karijere, slobodno se upustite u ljubavnu romansu na poslu. Dobar ukus i poslovni bonton nalažu da treba izbjegavati ljubovanje na radnome mjestu. Znam, mnoge će žene reći: to je katkad teško.

Dobro je za posao?


Sedamdesetih godina u mnogim vodećim tvrtkama u svijetu zaposlenici su bili obvezni potpisati poslovne ugovore u kojima je stajalo da se za vrijeme obavljanja posla ili naobrazbe neće upuštati u veze s kolegama na poslu, zaručivati se ili ženiti. Kako se društvo razvijalo, tako su se i ta pravila mijenjala. Devedesetih su godina neke tvrtke prihvatile da njihovi zaposlenici smiju biti u vezi, da se smiju zaručivati i ženiti. To su tumačili – ako to može pridonijeti motivaciji i kreativnosti zaposlenika te se odražava na rezultate rada – zašto ne? Ipak, ljubavne veze na radnome mjestu rijetko se gdje toleriraju.

Treba prihvatiti činjenicu da svaka druga osoba ima ili je imala vezu na poslu. Nije nikakva novost da postoje ljubavne veze na poslu. Sve više je romansi na poslu, a razlog je što sve više i više vremena provodimo radeći, a sve manje imamo vremena za izlaske. U vezi su podjednako nadređene i podređene osobe.

Neodobravanje kolega

Različita su mišljenja o romansi s nadređenom osobom. To se može protumačiti i kao da želite napredovati u poslu, dočim se romansa s podređenim može shvatiti kao demonstracija moći. Kako god okrenete, nije dobro niti preporučljivo. Flert može biti zabavan i mnogi ga simbolično zovu sportom za odrasle. U početku može biti neopasan, nešto u čemu dvoje zaposlenika uživaju. No romansa može dovesti i do nečeg ozbiljnog – da upoznate osobu svoga života. Za veze koje tako nastanu nezgodno je ako ne uspiju a osobe se i dalje moraju viđati svakog dana.

Kolektiv obično ne gleda blagonaklono na ljubav na radnome mjestu i ne tolerira je. Najčešća zamjerka poslodavaca kad su u pitanju ljubavne veze na poslu jest to da su sudionici u aferi manje efikasni i da na taj način narušavaju radno ozračje. O paru koji javno pokaže svoje osjećaje počinju kružiti priče, tračevi i pokušava ih se na sve moguće načine posvađati. Proglašavaju se neradnicima ili ih se javno ismijava. Nimalo ugodno.

Na zbližavanje zaposlenih ne gleda se sa simpatijama jer se smatra da su uspjesi na radnome mjestu ispod prosjeka jer veći dio poslovnog vremena posvećuju jedno drugom.

Romantične veze među zaposlenicima neizbježne su i većina ih skriva, a razlog je strah od reakcije pretpostavljenih. Skrivanje nije baš sretno rješenje jer se veza na poslu ne može baš sakriti. Skrivači veze uglavnom su zaposlenici koji se nalaze u trajnim vezama izvan posla.

Uvijek treba ostati profesionalan te nikada ne pokazati osjećaje za vrijeme radnog vremena. Čak izbjegavajte slanje elektroničke pošte. Također je neukusno biti stalno prilijepljen jedno na drugo. Sve ima svoje mjesto: poljubac u obraz, mig okom.

Ako se ipak odlučite na ljubovanje na poslu, evo nekoliko savjeta kako se treba odnositi prema partneru:
  • budite strogo profesionalni na radnome mjestu. Tako ćete zaštititi sebe, partnera a i spasiti karijeru i ugled
  • ne pretjerujte s elektroničkim porukama – netko bi ih mogao i pročitati
  • ako vas tko otvoreno pita da mu razjasnite nešto o vezi na poslu, znajte da niste dužni govoriti o tome. To je privatna stvar koja treba takva i ostati
  • prije upuštanja u tu vrstu sporta za odrasle ipak provjerite kakav je stav vaše tvrtke prema vezama na poslu
  • ako postoji negativan stav – suzdržite se i nemojte izigravati heroja jer su posljedice velike. Karijera vam je upropaštena
  • ako tvrtka nema definiran stav prema flertu, odnosno vezi na poslu, budite iskreni prema pretpostavljenima. U svakom je slučaju bolje da to čuju od vas nego od drugih, uz mnogo više pikanterija nego što postoje. Vaša odgovornost znat će se cijeniti
  • s partnerom utvrdite kako ćete se odnositi i ponašati prema cijeloj situaciji u kojoj ste se našli
  • uspostavite profesionalne standarde, vaši kolege samo će vas u tome pratiti. Bitan je vaš stav o cijeloj situaciji
  • ne ulazite u sukob s kolegama s posla, vjerujte – izvući ćete deblji kraj.

(nastavlja se)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Suncokreti na oblacima

Kad sam imala nešto manje od 40, sama sebi sam dala „zadatak“ da ću do 40 i neke naći partnera.

Seks

Isti entuzijazam koji potiče navijače da navijaju, igrače da pomiču svoje granice, a timove da pobjeđuju sličan je strasti koja potiče intimne odnose.

Život u dvoje

Ova aplikacija namijenjena je svima koji žive katoličku vjeru, nemaju sklopljen sakrament ženidbe, te žele hodanje sa svrhom koje vodi u sakrament braka.

Suncokreti na oblacima

Često sam plivala kroz život uzvodno što je samo po sebi bilo vrlo teško, mučno, naporno i iscrpljujuće.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.