Povrće zbog kojeg jedva čekamo proljeće upravo su rotkvice. Neki ih vole ljuće, neki slađe, a svi ih rado stavljaju u svakojake proljetne salate ili sendviče.
Ove hrskave crvene loptice potječu iz Azije, ali danas se uzgajaju diljem Europe, posebice u francuskoj pokrajini Loire, gdje je dostupna tijekom cijele godine. Rotkvice ima malo kalorija – 100 g ovog povrća iznosi samo 16 kcal / 67 kJ, a količina proteina i masti je zanemariva, što je čini odličnom dijetalnom namirnicom.
Šaka narezanih rotkvica sadrži optimalnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana za naš organizam. Pokazale su se odlične u liječenju upale žučnog mjehura, a jednako su djelotvorne u suzbijanju bronhitisa, prehlade, gripe, kašlja i glavobolje. Isto tako pomaže i kod raznih dišnih infekcija.
Rotkvice se jedu same uz sirni umak, narezane na ploške stavljaju se u razne salate ili juhe, a jedu se ukiseljene i kuhane na pari kao prilog mesnom jelu. Odlično su se snašle i u ovim proljetnim sendvičima čije vam recepte donosimo u nastavku.
RECEPT – SENDVIČ S ROTKVICAMA I SVJEŽIM SIROM
Sastojci:
- nekoliko šnita raženog kruha
- svježi sir ili ricotta
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 mladi luk
- 1 manji svježi krastavac
- 5 rotkvica
- korijander
- sol, papar
Priprema:
U svježi sir, umiješajte žlicu vrhnja, mladi luk narezan na kolutiće i sitno narezano lišće korijandera. Potom mješavinu sa sirom nanesite na preprženi raženi kruh, a na vrh poslažite tanko narezane šnite rotkvica i svježeg krastavca. Vaš zdravi doručak, užina ili lagana večera gotova je u trenu. U slast!
RECEPT – SENDVIČ OD ROTKVICA S NAMAZOM OD AVOKADA I GRAŠKA
Sastojci:
- nekoliko šnita raženog kruha
- avokado
- 3 žlice graška iz limenke ili kuhanog graška
- 1 mladi luk
- pola limuna
- žlica maslinovog ulja
- šaka salate rikule
- 5 rotkvica
- sol, papar
Priprema:
Zreli avokado izdubite i stavite u zdjelicu s graškom i mladim lukom narezanim na tanke kolutiće, dodajte mu sok od pola limuna (ili po želji), maslinovo ulje, sol i papar pa sve lijepo razradite vilicom u glatku smjesu. Namaz od avokada i graška nanesite na preprženi raženi kruh, a na vrh stavite rikulu i rotkvice narezane na tanke šnite. Ovakvom zdravom sendviču nitko neće moći odoljeti.
You must be logged in to post a comment Login