Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Royal icing: Kako izraditi kraljevsku glazuru?

Cvjetići, listići i slične dekoracije napravljene od ove glazure, nakon što su osušene mogu trajati skoro pa vječno!

Royal icing ili kraljevska glazura je kombinacija svježih bjelanjaka, šećera u prahu i par kapi limuna. Rezultat je bogata, gusta i sjajna glazura popularno zvna „royal“ koja se unazad 10-15 godina redovito koristila za prekrivanje torti. Danas se skoro isključivo koristi za dekoriranje torti, kolača, medenjaka, keksa….

Cvjetići, listići i slične dekoracije napravljene od ove glazure, nakon što su osušene mogu trajati skoro pa vječno! Međutim, u praksi, u našim malim domaćim kuhinjama, završno dekoriranje ne ispadne uvijek kako očekujemo. Iz iskustva svojih prijateljica znam da im se royal iceing zna razlijevati i ne budu baš zadovoljne kako im deserti na kraju izgledaju. Razlika od „uhuh“… do“super, kraljevski!“ je vrlo tanka.

Ljepota svega je da je royal icing glazura vrlo jednostavna za rad i uporabu.

Slatka radionica by Vessna Nakić: Keksići za Valentinovo

Slatka radionica by Vesna: Keksići za Valentinovo  za sibenskiportal.hr

Osnovni recept:

  • 10 g bjelanjka
  • 50-55 g šećera u prahu – prosijanog
  • par kapi soka od limuna
  • mirna ruka
  • dobra volja

Načini izrade:

Postoje 2 načina izrade royala: električnim mikserom ili drvenom kuhačom. U oba slučaja, šećer se malo po malo dodaje bjelanjku i ne dodaje se dalje dok se prethodno dobro ne sjedini. Ukoliko prebrzo dodajete šećer, glazura neće imati sjaj i može postati „prezasićena“ šećerom a nema učinak kojim biste bili zadovoljni.

Nakon što ste postigli dovoljno gustu glazuru, posudu u kojoj ste je radili NIPOŠTO, ali NIPOŠTO ne ostavljajte otklopljenu jer se izrazito brzo suši. Po potrebi, preko zdjelice prebacite vlažnu krpu. Isto je i tijekom rada. Prije rada, osobno je volim ostaviti u frižideru oko jedan sat. Lakše je raditi s njom kad se još malo stisne.

32_Zlatneperle5

Ako vam se glazura učini pregusta, npr. za ispunjavanje, dodajte joj par kapi vode i opet dobro promiješajte. U ovom slučaju, par kapi zbilja i znači nekoliko kapi vode.

Možda će vas začuditi omjeri i pitati ćete se „pa tko važe bjelanjak“? Odgovor: Ja. I to redovito.

A i vi ćete ukoliko još nemate dovoljno iskustva s ovom predivnom glazurom, a želite dobiti dobar rezultat. Prosječan bjelanjak, veličine M teži 25-35g. Bez straha, od 10g bjelanjka ćete dobiti sasvim dovoljnu količinu glazure za ukrašavanje više torti i puno, puno keksića i medenjaka. Dobro, ovisi o količini dekoracije, ali meni osobno je uvijek pretekne.

4_Butterfly1

Šećer u prahu je preporučljivo prosijati. Evo zašto. Ako glazuru kanite koristiti za pisanje, dakle u pitanju su tanke linije, slova, mali kristalići neprosijanog šećera mogu začepiti glavicu nastavka za ukrašavanje i eto nevolje.

Ovisno o konzistenciji, royal icing se može koristiti na više načina: za pisanje, ispunjavanje, iscrtavanje, embroidery tehniku, „izradu“ lišća, ružica… Također se može koristiti kao ljepilo za spajanje npr. kućica od keksa.

Royal icing se može bojati prehrambenim bojama tako da je samo mašta granica. Uz malo domišljatosti i vježbe, možete jako puno toga napraviti.

Ako nemate profesionalne vrećice za ukrašavanje iskoristite najnormalniju vrećicu za smrzavanje, glazuru „pogurajte“ u jedan kut, dobro je zamotajte i škarama napravite veličinu rupice koju želite. Ili pak napravite vrećicu od papira za pečenje.

Čuvanje:

U frižideru, uskladišten prema gore ispisanim preporukama, royal može trajati 5-7 dana. Samo ga prije svakog korištenja dobro promiješajte.

Uživajte u igranju i kreiranju predivnih dekoracija!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

29_Embroidery3_menizarođendan

 

Više

Moj dom

Službeno i nikada ranije, možemo reći – božićna ludnica je počela!

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Video box 2

Od uskršnjih dekoracija, tu su jaja i zec, uzeti kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa.

Gastronomija

Još jedan od dobro nam poznatih njemačkih (bavarskih) kolača čija su dobitna kombinacija čokolada i višnje, koje upadaju u lagani, ukusni biskvit, baš poput...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.