Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Ružičaste vezice na klizaljkama Medvjeda

Hokejaši Medveščaka obilježavaju Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.

Listopad je mjesec koji je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv raka dojke, zloćudne bolesti od koje godišnje obolijeva veliki broj žena svih životnih dobi. Zahvaljujući udruzi Sve za nju i u Hrvatskoj se tijekom listopada provodi niz projekata, aktivacija i edukacijskih programa s namjerom da se kod mladih žena probudi svijest o brizi za vlastito zdravlje i o prevencije zloćudne i kronične bolesti kao što je upravo rak dojke.

Ove godine kampanji se pridružuju i hokejaši zagrebačkog KHL Medveščak koji će u znak podrške tijekom listopada na utakmicama EBEL lige, počevši od nedjeljne utakmice u Beču, na svojim klizaljkama nositi ružičaste vezice. Naime, ružičasta je zaštitna boja kampanje kojom se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, a ovim činom zagrebački Medvjedi žele iskazati potporu ženama iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta, kao i svim svojim navijačicama.

Isključivo za ovu prigodu i u znak podrške kampanji i službeni logotip kluba promijenit će boju u ružičasto što je iznimna rijetkost i dozvoljeno je u iznimno važnim kampanjama u kojima sudjeluje zagrebački hokejaški klub."Nadam se će simbolična poruka koju kao momčad šaljemo na ovaj način dovoljno jako odjeknuti i poslati jasnu poruku svim ženama o opasnostima ove bolesti ali i mogućnosti njene prevencije. Ovime dajemo potporu našim suprugama, majkama, sestrama, prijateljicama i kolegicama sportašicama, svim ženama i djevojkama, a osobito onima koje su se susrele s ovom bolešću i pobijedile je! Ukoliko dovoljno rano otkrijete simptome postoji velika mogućnost da je pobijedite i želimo da ova kampanja bude 'alarm' svim ženama da obave svoj pregled na vrijeme i osiguraju svoju budućnost", istaknuo je kapetan zagrebačkih Medvjeda Alan Letang.

Ružičaste vezice samo su mali dio potpore koju će zagrebački Medvjedi i KHL Medveščak Zagreb dati ovoj kampanji. Osim vezica, u klupskim fan zonama – u Zig Zag Fan Shopu u Teslinoj ulici u Zagrebu te u Domu sportova, u prodaji su posebne narukvice od čijeg se prihoda financiraju edukacije žena kao i za podršku za rad Centra za psihološku pomoć ženama koje su oboljele od raka.Također, sve utakmice u listopadu koje će zagrebački Medvjedi odigrati u Domu sportova bit će posvećene potpori kampanji Sve za nju.

"Rak dojke je bolest s kojom se susreću žene diljem svijeta i od koje na žalost neke i umiru. Naša je obaveza dati im potporu i podržati ovu kampanju. Posebna boja vezica najmanje je što možemo učiniti kako bi jasno poslali poruku, ali vjerujte kako bi se za potrebe ove plemenite svrhe bio spreman igrati cijeli odjeven u ružičasto kad bi to bilo moguće i ukoliko bi to pomoglo da spasimo barem jedan život. Vjerujem da ćemo svim bolesnim ženama biti motiv da izdrže u svojim borbama, te da će naša podrška biti mali korak u borbi protiv od ove zloćudne bolesti", izjavio je napadač Medveščaka Kyle Greentree.Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2.390 žena (podaci iz 2009.), a premine ih 984 (podaci iz 2011.) i to su uglavnom žene s rakom koji je u trenutku postavljanja dijagnoze već bio proširen izvan dojke. Većina žena zna da 25% svih zloćudnih tumora kod žena čini upravo rak dojke ili u apsolutnom broju njih oko 2.500 na godinu pojavi se s rakom dojke.

Također, ova bolest ne bira dob. Prije 20-ak i više godina rak dojke se javljao najčešće u dobi nakon 50-e, 60-e godine života. Danas smo svjedoci sve više oboljelih žena u dobi između 30-40 godine života. To je dob kada se brojne patološke promjene odvijaju vrlo brzo, za razliku od žena u kasnijoj dobi, dobi nakon 60-e, 70-e ili 80-e godine života. Stoga je upravo u mlađim dobnim skupinama, a to je dob nakon 30-e, od izuzetne važnosti rana ili pravodobna dijagnostika zloćudnih bolesti dojki.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Rano otkrivanje raka daje i veći prostor borbi protiv ove opake bolesti, a samim time i veće prilike za izlječenje - više od 90%...

Zdravstveni karton

Prva subota u proljeću posvećena je Danu narcisa, a udruga Europa Donna Hrvatska obilježila ga je na Cvjetnom trgu po 27. put.

Suncokreti na oblacima

Godina borbe, neizvjesnosti i godina s postavljenih barem 1000 pitanja na koja niti dan danas nisam dobila odgovore.

Zdravstveni karton

Tvrtka Salvus je u suradnji s Udrugama Europa Donna i Nismo Same pokrenula kampanju SNAGA JE U NAMA.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.