Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Lifestyle

Ružičasto jezero

Prirodni fenomen bogat je izvor soli

Zamislite plovidbu jezerom koje izgleda kao ogromni voćni jogurt od jagode… Senegal, država smještena na obali Atlantskog oceana u zapadnoj Africi, dom je jedinstvenog prirodnog fenomena – slanog jezera Retba neobične ružičaste boje.

40 km sjeverno od Dakara, u pejzažu dina i palmi, na površini od oko 3 četvornih kilometara smješteno je Le Lac Rose ili Retba jezero, nevjerojatno čudo prirode poznato u cijelom svijetu kao ružičasto jezero.

jezero 4‘Boju jagode proizvode alge koji vole sol – Dunaliella salina. One proizvode crveni pigment koji upija sunčevu energiju i koji od nje stvara još više energije, pretvarajući boju vode u ružičastu.’ objašnjava Michael Danson, stručnjak za bakterije s britanskog Sveučilišta Bath.

Ovisno o dobu dana boja jezera mijenja se od svijetlo pa do grimizno ružičaste, a cjelokupnom vizualnom dojmu pridonose i bijela brda soli koja stvaraju prelijep kontrast ružičastom jezeru. Jezero čija se boja posebno ističe u sušnom periodu godine prosječne je dubine oko 1.5 metara, a pod vodom se nalazi slana kora gotovo jednake debljine.

Tako lokalni stanovnici iz jezera svakodnevno struganjem dna vade sol, koju koriste za konzerviranje ribe, te zatim ovaj vrijedan mineral drvenim kanuima prevoze na obalu jezera.

ružičasto jezero 2Sadržaj soli u vodi jezera je izuzetno visok, čak 40 posto, što je gotovo jedan i pol puta više od onog u Mrtvom moru – 380 grama soli po litru vode! S obzirom na gustoću vode u jezeru je iznimno lako plutati, a da bi se zaštitili, skupljači soli za zaštitu kože koriste shea maslac (ili karite maslac) koji je jedan od najblagotvornijih sastojaka za njegu kože.

Shea maslac se dobiva iz orašastih plodova shea drva, koje raste isključivo u afričkoj divljini. Njegovi orašasti plodovi beru se od polovine lipnja do rujna kada im je zrelost optimalna.ružičasto jezero 3

Uz jedinstven izgled jezero Retba također ima i neobična svojstva povezana s algama koje mu daju boju. Tako je Dunaliella salina poznata po svojim antioksidativnim svojstvima i u stanju je stvoriti veliku količinu karotenoida. Kao rezultat toga, često se nalazi u kozmetici te koristi kao dodatak prehrani.

Osim kao turistička atrakcija, Jezero Retba poznato je i kao krajnja točka čuvenog relija Pariz-Dakar.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Nikad atraktivniji Festival soli traje do 20. rujna. Savršena prilika da iskoristite posljednje dane ljeta i sljubite vrhunske plavce s prefinim jelima kojima je...

Duh i tijelo

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao...

Putovanja

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues.

Zanimljivosti

Događaj je posvećen korisnicima Grunteka kao zahvala na podršci i prepoznavanju samog projekta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.