Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Ružna istina o luksuznoj kozmetici

Lily Cole bori se za zaštitu morskih pasa

Svjetski poznata manekenka i borac za zaštitu životinja Lily Cole nedavno je u javnost istupila otkrivši šokantnu istinu o luksuznoj kozmetici koja sadrži skvalen – glavni sastojak jetre morskog psa, čija cijena na tržištu dostiže vrtoglavih 18 000 funti po toni.

Jedna od najuspješnijih britanskih manekenki ponovno je odlučila iskoristiti svoje prepoznatljivo lice u svrhu promicanja zaštite životinja, a kao poligon za širenje svijesti ovog joj je puta poslužio Hay Festival u Walesu koji već godinama djeluje kao okupljalište intelektualaca.

liliy tekst zadnja

25-godišnjoj glumici i manekenki na predavanju se pridružio i Alannah Weston, kreativni direktor Selfridgesa, koji je najavio povlačenje svih proizvoda koji sadrže skvalen iz jetre morskih pasa s polica poznate robne kuće.

Gotovo sve kozmetičke kompanije koriste rupu u europskim propisima koji se tiču označavanja porijekla supstanca te na taj način još jednom daju potvrdu ljudske okrutnosti prema životinjama – sve u svrhu profita.

Osim u jetri morskog psa, ovaj lipid prisutan je u biljnom i životinjskom svijetu, a sadrže ga primjerice maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica i avokado, no u vrlo malim količinama. Do sad je njegov najbolji izvor životinja koja živi na dubinama većim od 1000 m – rijetka vrsta morskih pasa.

Tako je čak 85 posto njihove jetre sačinjeno od skvalena, a potrebno je naglasiti da ga uopće ne sadrže ulja jetre onih grabežljivaca koji žive na manjim dubinama.

morski pas

Postoji nekoliko vrsta morskih pasa koji žive na dubinama od 1500 m na kojoj gotovo da nema ni svjetlosti ni kisika. Atmosferski tlak je vrlo velik i uvjeti su izuzetno nepovoljni za živa bića. Sposobnost ovih morskih pasa da žive u takvim uvjetima potječe u velikoj mjeri od veličine i jedinstvenog sastava njihove jetre, koja sadrži čisti skvalen. Upravo on dovodi većinu kisika potrebnog njihovom tijelu, dajući im snagu i izdržljivost.

Gulper morski psi najčešća su meta lovaca na skvalen te često bivaju osakaćeni, a njihovo beživotno tijelo bačeno natrag u vodu nakon uzimanja jetre. ‘L’Oreal, Procter & Gamble i Unilever’s Dove samo su neke od kozmetičkih kompanija koje koriste ovaj produkt u svojoj proizvodnji, a Unilever je nedavno otkrio kako ga je prije tri godine zamijenio derivatima biljaka.

kremica

Najveći dobavljač lipida koji čuva tajnu ljepote je Japan, a on zadovoljava čak 40 posto potreba svjetskog tržišta za supstancom zbog koje se neke vrste morskih pasa nalaze na rubu izumiranja.

Cole je nedavno izrazila svoju zabrinutost i za opadanje populacija pčela, za što se kao glavni krivac navode pesticidi. Dok je prošle godine osvanula u kampanji Body Shop Internationala – brenda koji promiče zabranu testiranja na životinjama i zaštitu planete.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Ovisno o problematici vaše grive odaberite ulje i zablistajte s njegovanom, mekanom i sjajnom kosom.

Ljepota

Ulje gospine trave možete koristiti svaki dan, a jedna bočica vam može trajati po godinu dana i više.

Beauty report

Slaveći 135 godina podržavanja žena i ljepote, Avon nastavlja svoje obećanje da će pomoći ženama otkriti svoju snagu i promijeniti svoj život na bolje.

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Advertisement