Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

S bebom pričajte pravilno od rođenja

Razgovorom do bržeg razvoja mozga.

Mjesecima prije nego bebe progovore riječi igraju važnu ulogu u njihovom razvoju. Tako čak i s tri mjeseca starosti riječi na mozgove beba imaju veći utjecaj od zvukova, pa čak i od glazbe, prenosi britanski Daily Mail.

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Northwestern u Illinoisu sudjelovalo je 50 tromjesečnih beba, a ispitivanjem se došlo do zaključka kako su bebe koje slušaju riječi sposobnije kategorizirati slike od onih koje slušaju obične tonove, izjavila je voditeljica studije Susan Hespos.

No, izuzetna sposobnost bebinog mozga ne staje na tome. Jedna ranija studija dokazala je da bebe imaju izrazito kompleksne misli već s 12 mjeseci starosti.

Poznato je da čak i još nerođene bebe u maternici padaju pod utjecaj zvukova prvog jezika koji dopire do njih. Nije nikakva novost da beba može zapamtiti zvukove iz vanjskog svijeta u posljednja tri mjeseca trudnoće te da je posebno osjetljiva na nijanse glazbe i ljudskog glasa.

Uzevši to u obzir znanstvenici su zaključili kako bi majke svojoj djeci trebale pričati koristeći prave riječi jer na taj način pomažu razvoju njihovog mozga. Uz to, pokazalo se da novorođenčad plače "naglaskom" koji naslijedi od majke pa se smatra kako pravilno izgovaranje riječi, a ne tepanje, ima vrlo veliku ulogu u ranom razvoju inteligencije djeteta.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Duh i tijelo

Prvi zapisi o mudrosti pronađeni su u starim egipatskim spisima koji datiraju negdje oko 3000. godine prije Krista.

Advertisement