Sa psom do prvih koraka

Mnogi roditelji odbijaju pomisao na kućnog ljubimca kada dobiju dijete, tvrdeći da na taj način dolazi u pitanje čistoća i higijena, kaže dječja psihologinja Dubravke Miljković. Osim toga, istovremeno smo “”bombardirani”” upozorenjima kako su psi opasni za djecu, jer navodno grizu bez razloga i upozorenja. No, uvijek su problem vlasnici, a ne psi.

Dubravka Miljković tvrdi da pas pozitivno utječe na djetetovu daljnju komunikaciju, socijalizaciju i emocionalni razvoj. Pojašnjava, kako je posebno važna neverbalna komunikacija, koja je kod beba koje su odrasle s kućnim ljubimcem, mnogo razvijenija.

Promatrajući psa dijete uči razlike u komunikaciji. Budući da 90 posto problema u privatnom životu nastaje upravo zbog toga što ne znamo komunicirati, djeca koja su odrastala s psima, taj problem najvjerojatnije neće imati, kaže Miljković.

Psi kao guvernante

Poznati su slučajevi beba koje su prvi put stale na noge, zahvaljujući psu. Držeći se za njegova leđa, učinile su prve korake. Dokazano je, kako maženje mačaka i pasa djeluje smirujuće, a mnogi psi shvate svoju ulogu vrlo ozbiljno i počnu se ponašati kao prave guvernante. Većina pasa ima instinkt za malu djecu, a time i svojevrstan osjećaj odgovornosti.
Važno je znati da pas ima pozitivan utjecaj na djetetovo zdravlje. Takva djeca imaju bolji imunitet, otpornija su, nisu sklona alergijama i astmi.

No, kućnog ljubimca, posebno psa, treba pripremiti na dolazak novog i najvažnijeg člana obitelji, te postupno uvoditi nova pravila. Ako ste i prije bili “”vođa čopora””, Vaš pas neće imati problema s novim, jasnim naredbama i točno će znati što smije, a što ne. Budite dosljedni!

I psa treba navikavati na dijete

Bilo bi korisno da psa sve više dovodite u kontakt s djecom – u šetnji ili s djecom od prijatelja, koja vole životinje. Neki stručnjaci savjetuju da se snimi dječji plač i postupno pušta psu ili mački, kako im poslije ništa od novonastalih momenata ne bi bilo čudno. Isto vrijedi za vaše bebe. Naime, mnoge mame koje su imale psa za vrijeme trudnoće, tvrde da je beba već u trbuhu reagirala na lavež i počela bi se jače micati. Nakon rođenja, lavež prepoznaje i ne doživljava ga kao opasnost.

Čini se da je više razloga za imati kućnog ljubimca u vašem domu. Uz dobru organizaciju, sve je moguće!