Sa sagom je toplije

Sag može biti prelijepi ukras u bilo kojoj prostoriji u stanu. Kad netko ušeće u vaš dom, često najprije pogleda sag. Sagovi tkani ručno potiču sjećanja na tkalačke stanove i danas ih smatraju najljepšima. Istkani su od prirodnih materijala vrhunske kakvoće, svile ili vune. Djeluju poput slike na podu. U njih su utkani sati i sati, mjeseci i mjeseci klečanja i milijuni čvorova. Stoga su toliko skupocjeni.

Ne začuđuje što se neki ljudi odlučuju za takav sag u stanu upravo zbog njegove vrijednosti. S vremenom postaju vrjedniji pa je sag dobra investicija i statusni simbol. Mnogi uživaju u njihovoj ljepoti, ali samo na fotografijama ili ispred izloga prodavaonica. U svom domu imaju sagove tvornički tkane koji su jeftiniji i svima dostupni.

U posljednjih šezdesetak godina više od polovine svih tipova podnih obloga upravo su sagovi jer imaju mnoge prednosti. Mnogi se slažu kako sag u prostor unosi toplinu.

Manje buke

Nijedna druga podna obloga ne može se usporediti s njim. Smanjenje buke je bitna prednost upotrebe saga.

Još jedna prednost je financijske naravi. Sag vam, naime, omogućava dodatni sloj izolacije i tako pomaže u uštedi energije.

Oštećena mjesta na podu uvijek možete prekriti sagom, a spriječit ćete i pad jer se na njega ne možete poskliznuti. U dječjoj sobi ublažit će pad još nespretne bebe i biti toplo mjesto kad se igra na podu. Poželjno je i da ga stavite uz krevet da dijete stane na sag kad se probudi.

Manje mikroprašine

Oni koji ne vole sag, uglavnom imaju velike zamjerke zbog toga što su veliki skupljači prašine. Što o tome kažu pedantni Nijemci? U Savezu za alergiju i astmu provedeno je istraživanje o zasićenosti mikroprašinom u zatvorenim prostorijama, s naglaskom na podne obloge.

Ocjena je iznenađujuća, ali nije dvosmislena. Uporabom glatkih podnih obloga raste rizik od povećane koncentracije mikroprašine u prostoriji. Prosječna koncentracija mikročestica prašine u prostorijama s glatkim podovima bila bi dvostruko veća od one u prostorijama gdje su tapisoni. Tako je dokazano kako odabirom podne obloge možemo pomoći osobama alergičnima na kućnu prašinu.

Već je odavno poznato kako prašina može ugroziti zdravlje, a prije svega predstavlja veliki problem za alergičare. Imate li i mačku, osim prašine u zraku su i mačji alergeni. Dlake vašega najboljeg prijatelja psa, također, su u zraku. Sva ta prašina kad tad se slegne na sagu, naravno, ako ga imate. Redovitim usisavanjem i pravilnim čišćenjem s lakoćom ćete očistiti prostor od prašine i poboljšati kvalitetu zraka u sobi.

Međutim, ako pitate liječnike, mnogi se ne slažu s tim da imate sag u stanu, osobito ako u njemu boravi alergična osoba. Stoga je najbolje dodatno se raspitati i tek tada donijeti odluku o kupovanju saga.

“Filozofija” nesavršenosti

Dok razmišljate imate li dovoljno dobar razlog uljepšati svoj dom sagom, ne zaboravite na dalekoistočnu legendu o sagovima. Ona govori kako se na rubu svakoga saga mora učiniti namjerna pogreška u tkanju. Tim putem duh ulazi ili izlazi iz njega. To mjesto nesavršenosti saga svjedoči da se savršenost sastoji u sposobnosti prihvaćanja nesavršenosti.

Zato, ako želite uživati u životu, koji sam po sebi nije savršen, sag je tu da vas na to trajno podsjeća.