Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Sa sagom je toplije

Tepih ima i drugih prednosti, iako je njegova toplina ovih dana nesumnjivo najvažnija.

Sag može biti prelijepi ukras u bilo kojoj prostoriji u stanu. Kad netko ušeće u vaš dom, često najprije pogleda sag. Sagovi tkani ručno potiču sjećanja na tkalačke stanove i danas ih smatraju najljepšima. Istkani su od prirodnih materijala vrhunske kakvoće, svile ili vune. Djeluju poput slike na podu. U njih su utkani sati i sati, mjeseci i mjeseci klečanja i milijuni čvorova. Stoga su toliko skupocjeni. Ne začuđuje što se neki ljudi odlučuju za takav sag u stanu upravo zbog njegove vrijednosti. S vremenom postaju vrjedniji pa je sag dobra investicija i statusni simbol. Mnogi uživaju u njihovoj ljepoti, ali samo na fotografijama ili ispred izloga prodavaonica. U svom domu imaju sagove tvornički tkane koji su jeftiniji i svima dostupni. U posljednjih šezdesetak godina više od polovine svih tipova podnih obloga upravo su sagovi jer imaju mnoge prednosti. Mnogi se slažu kako sag u prostor unosi toplinu.

Manje buke

Nijedna druga podna obloga ne može se usporediti s njim. Smanjenje buke je bitna prednost upotrebe saga. Još jedna prednost je financijske naravi. Sag vam, naime, omogućava dodatni sloj izolacije i tako pomaže u uštedi energije. Oštećena mjesta na podu uvijek možete prekriti sagom, a spriječit ćete i pad jer se na njega ne možete poskliznuti. U dječjoj sobi ublažit će pad još nespretne bebe i biti toplo mjesto kad se igra na podu. Poželjno je i da ga stavite uz krevet da dijete stane na sag kad se probudi.

Manje mikroprašine

Oni koji ne vole sag, uglavnom imaju velike zamjerke zbog toga što su veliki skupljači prašine. Što o tome kažu pedantni Nijemci? U Savezu za alergiju i astmu provedeno je istraživanje o zasićenosti mikroprašinom u zatvorenim prostorijama, s naglaskom na podne obloge. Ocjena je iznenađujuća, ali nije dvosmislena. Uporabom glatkih podnih obloga raste rizik od povećane koncentracije mikroprašine u prostoriji. Prosječna koncentracija mikročestica prašine u prostorijama s glatkim podovima bila bi dvostruko veća od one u prostorijama gdje su tapisoni. Tako je dokazano kako odabirom podne obloge možemo pomoći osobama alergičnima na kućnu prašinu. Već je odavno poznato kako prašina može ugroziti zdravlje, a prije svega predstavlja veliki problem za alergičare. Imate li i mačku, osim prašine u zraku su i mačji alergeni. Dlake vašega najboljeg prijatelja psa, također, su u zraku. Sva ta prašina kad tad se slegne na sagu, naravno, ako ga imate. Redovitim usisavanjem i pravilnim čišćenjem s lakoćom ćete očistiti prostor od prašine i poboljšati kvalitetu zraka u sobi. Međutim, ako pitate liječnike, mnogi se ne slažu s tim da imate sag u stanu, osobito ako u njemu boravi alergična osoba. Stoga je najbolje dodatno se raspitati i tek tada donijeti odluku o kupovanju saga.

“Filozofija” nesavršenosti

Dok razmišljate imate li dovoljno dobar razlog uljepšati svoj dom sagom, ne zaboravite na dalekoistočnu legendu o sagovima. Ona govori kako se na rubu svakoga saga mora učiniti namjerna pogreška u tkanju. Tim putem duh ulazi ili izlazi iz njega. To mjesto nesavršenosti saga svjedoči da se savršenost sastoji u sposobnosti prihvaćanja nesavršenosti. Zato, ako želite uživati u životu, koji sam po sebi nije savršen, sag je tu da vas na to trajno podsjeća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Moj dom

Znate li da odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga između pločica možete lako pripremiti sami kod kuće?

Savjeti i preporuke

Alergije spadaju u najrasprostranjenije bolesti modernog doba

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.