Sačuvajte dječje crteže

Vrata vašeg hladnjaka su postala pretijesna za sva likovna djela vašeg klinca ili klinceze? Postoji puno načina kako možete proširiti izložbeni prostor, a ipak sačuvati radove koji vesele sve ukućane. Evo nekih mogućnosti za kojima možete posegnuti.

1. Napravite panoe
Najjednostavnije je po uzoru na školske panoe napraviti kod kuće nešto slično. Kao podlogu možete koristiti ploču od pluta na kojoj ćete jednostavno izmjenjivati postav. Ako nemate ploču od pluta možete koristiti i arak hamer papira, no često se rubovi savijaju, može djelovati pretrpano i ne sviđaju se svima takve kompozicije.

2. Razapnite konopčić
Za izložbu na zidu najbolje je pribjeći drukčijem, vrlo efektnom rješenju.

Na zid najprije stavite ukrasne čavliće s glavicom u obliku cvjetića ili s kuglicom. Efektnije je ako su različitih boja. Zatim uzmite čvršći konac dužine cijeloga zida i omotajte oko svakog čavlića ne zatežući prečvrsto. Pustite da konac ili konopčić budu malo opušten (kao onaj na koji se stavlja rublje nakon pranja). Na sredinu između svaka dva čavlića štipaljkom pričvrstite po jedan crtež.

3. Pošaljite dragim osobama
Dopustite djetetu da odabere i pošalje crteže osobama koje voli. Mogu to biti prijatelji ili netko drugi. Ne treba zaboraviti djedove i bake, omiljene tete, stričeve i ujake koje će ovakva gesta raznježiti. Sljedeći puta kada se susretnete imat ćete zanimljivu temu za razgovor.

4. Sačuvajte za blagdane
Dio dječjih radova sačuvajte za blagdane i razne druge prigode jer dijete ih ionako neće raditi u posljednji trenutak, kada vam budu trebali. Zapakirajte ih zajedno s poklonima ili kasnije pretvorite u originalne čestitke.

5. Uokvirite
Ne štedite novac kada se radi o sreći vašega djeteta – uokvirite vama najdraže crteže!

6. Spremite na kompjutor

Spremite crteže u elektronskom obliku, skenirajte ili presnimite uz pomoć fotografskog aparata. Možete ih čuvati na vašem računalu ili USB-u i tako će biti uvijek uz vas. Skenirajte crteže ili ako nemate skener presnimite fotoaparatom. Čuvajte fotografije u nekoj mapi na kompjuteru, a kada dijete bude raspoloženo možete mu dati da se poigra sa svojim crtežima u nekom od programa za obradu fotografija.

7. Napravite wallpaper ili screensaver
Dijete se ne treba igrati samo vodenim i drvenim bojicama. Crtati se može i na kompjutoru. Imate li makar i prapotopno računalo, s Microsoftovim osnovnim programima dobili ste vjerojatno i Paint, program koji može poslužiti kao dobar početak. Ako vam se svidi dječja igra s mišem, sljedeći korak može biti kupovina ploče za elektroničko crtanje na kojoj je puno lakše kontrolirati pokrete. Najbolji rad postavite kao wallpaper ili ako ih je više napravite slide-show koji će štiti vaš monitor i funkcionirati kao screensaver. U istu svrhu možete koristi i radove koje ste s papira prenijeli na računalo.

8. Pretvorite u figuricu ili krpenu lutku
Nakon što dijete nacrta svoju omiljenu životinju ili neki drugi lik pokušajte zajedno od dvodimenzionalnog crteža napraviti figuricu od glinamola ili krpenu lutku Objasnite da ne treba biti vjerna kopija, važno je da vam se konačan rezultat svidi kao ukras ili igračka.

9. Sačuvajte kao uporabni predmet
Ako se nikada ne želite odvojiti od omiljenog crteža vašeg djeteta pretvorite ga u predmet koji uvijek nosite sa sobom primjerice u nakit ili nešto drugo. Za to ćete trebati izdvojiti malo više novca, ali vjerujte nije nemoguće.

U SAD-u, primjerice dječje crteže pretvaraju u naušnice, slikarije na platnenim torbicama, poštanske marke, plastificirane označivače za knjige – sve što padne na pamet.