Šalša s mljevenim mesom

Pripremanje i konzumiranje zajedničkih obroka pruža priliku za održavanje obiteljske tradicije. Djeca i tinejdžeri koji redovito jedu obroke sa svojom obitelji, imaju zdravije prehrambene navike, bolje odnose, bolje rezultate u školi i manje psihosocijalnih problema. Tome u prilog dodatno svjedoči izjava Josepha Califana, predsjednika Nacionalnog Centra za ovisnosti, Sveučilišta Columbia (CASA Columbia): “Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za roditelje da se bave životima svoje djece su zajedničke obiteljske večere”.

U ovoj eri pretilosti, znanstvene studije pokazuju da kroz zajedničko druženje uz večernji obrok s obitelji, djeca pojedu manje hrane nego kada jedu sama ili pred televizorom, računalom i sl. Tako je i važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo primjerice konzumacijom crvenog mesa kao bogatog izvora minerala i vitamina od presudnog značaja za uravnoteženu prehranu. Stoga, u nastavku pročitajte recept za kvalitetan večernji obrok s crvenim mesom i šalšom.

Sastojci:

Šalša:

  • 75 g sjeckane rajčice ili pelata (200 g svježe rajčice)
  • 20 g crvenog luka
  • 2 g češnjaka (1 režanj)
  • 5 g peršinovog lista
  • 2 g bosiljka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Meso i tjestenina:

  • 80 g mljevenog crvenog mesa
  • 10 g mrkve
  • 50 g tikvice ili drugog povrća po želji
  • 60 g tjestenine integralne (špageti)
  • Đumbir i kurkuma prah, kajenski papar po želji

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk. Pirjajte lagano nekoliko minuta, a zatim dodajte sjeckanu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso te povrće na kockice, začinite i pustite da se lagano pirja do 30 tak minuta. Pred kraj dodajte češnjak i bosiljak. Tjesteninu posebno skuhajte.

Servirajte tjesteninu, na to stavite šalšu s mljevenim mesom i na vrh žličicu parmezana.

Zanimljivo – nutritivna vrijednost po jednoj porciji:

Kcal:

Proteini Masti Od toga zasićene Kolesterol Ugljikohidrati Kalij Kalcij Cink Željezo
510 30 g 20 g 7,5 g 65 mg 55 g 707 mg 100 g 3,8 g

3,5 mg

 

S jednom porcijom ovog jela unesete četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, niacinom i vitaminom C. Isto tako, poznato je da kroz različite namirnice dnevno unesemo veće količine soli u organizam od preporučenih, a ovakav obrok primjer je da uz kombinaciju prirodnih začina nije potrebno dodatno dosoljavati jelo.

Autor: Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane