Kako otkivaju podaci novog istraživanja, rizik od smrti radi demencije se može smanjiti i za 28 posto konzumacijom jedne žlice maslinova ulja svakog dana. Rezultati su predstavljeni od strane stručnjaka na kongresu NUTRITION 2023.
Demencija, što uključuje i Alzheimerovu bolest, utječe na 55 milijuna ljudi diljem svijeta, a kako stoji na stranicama demencija.net, tipične komplikacije za Alzheimerovu bolest i srodne demencije su: srčani udar, moždani udari, zatajenje bubrega i plućne infekcije zbog aspiracije hrane (unošenje stranih čestica ili tvari u dišne putove – želučanog sadržaja, sline i slično). Zatajenje više organa često je uzrok smrti kod osoba s demencijom.
Kako maslinovo ulje utječe na simptome demencije?
Rezultati istraživanja su pokazali kako ispitanici koji su konzumirali više od 1/2 žlice maslinova ulja u danu, u usporedbi s ispitanicima koji to nisu radili imaju čak 28 posto manje šanse da će umrijeti od posljedica demencije.
“Oni koji koriste maslinovo ulje redovno u kuhinji mogu se pohvaliti i boljim prehrambenim navikama, ali sada se istraživanije usmjerilo na konzumaciju ulja i bolje mentalno zdravlje kao posljedicu”, navela je Anne-Julie Tessier, autorica studije i znanstvenica na području nutricionizma na Harvardu.
Dobrobiti maslinova ulja
Znamo da se radi o ulju koje je apsolutni šampion ako se navodi okus ali i količina nutrijenata, pojasnio je nutricionist Mackenzie Burgess. Samo jedna žlica maslinova ulja nudi 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E, a nudi i vitamin K te nezasićene masnoće koje će pomoći pro snižavanju “lošeg” kolesterola, a tako se smanjuje rizik od koronarnih bolesti i visokog krvnog tlaka, ali novo istraživanje pokazuje i kako će pomoći pri očuvanju zdravlja mozga.
Kako pojašnjava Tessier, nezasićene masne kiseline i antioksidanti iz ovog ulja mogu igrati zaštitnu ulogu kada je u pitanju zdravlje mozga i potencijalno mogu direktno utjecati na mozak. Moguće je i da maslinovo ulje ima indirektan utjecaj na zdravlje mozga tako što štiti kardiovaskularno zdravlje. Navodi i kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se mogle otkriti specifičnosti ovog djelovanja.
“Razlozi zašto je to tako nisu potpuno jasni i o tome se treba provesti dodatna istraživanja, ali je moguće da ovo ulje štiti krvne žile u mozgu baš kao što štiti žile u srcu”, navodi dr. Nate Wood sa sveučilišta Yale.
Kako uključiti maslinovo ulje u prehranu?
Bezbroj je načina na koje možete maslinovo ulje koristiti u kuhinji kod priprema jela, ali Burgess želi da isprobate ove savjete:
- Ako pržite povrće, činite to u maslinovom ulju.
- Ako pripremate salate umjesto kupovnih i kaloričnih umaka koristite maslinovo ulje uz malo octa.
- Kod pripreme umaka koristite maslinovo ulje uz omiljene začine, a možete ga dodati i humusu.
- Ako vaša dijeta zahtjeva veći unos proteina, koristite maslinovo ulje za marinadu mesa, a i jaja možete pržiti na njemu.
- Ako pečete kolače slobodno isprobajte maslinovo ulje koje će dati poseban okus vašem desertu.