Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Horoskop

Samoubojstvo

Što je život, dolina suza ili najbolji od svih svjetova, šopenhauerovski rečeno?

Čitao sam neki dan Mandarinke, Akutagawinu pričicu o djevojčici što se bacila iz vlaka. Ne mogu se nažalost mjeriti s Japančevom lakoćom pisanja, ali tema me zaintrigirala pa sam potrošio nešto vremena da razmislim o porivima koji čovjeka mogu natjerati da si oduzme život. Odnosno o situacijama koje su mene katkad inspirirale da si prerežem žile, popijem esenc ili na neki drugi, maštovitiji način prekinem svoju egzistenciju u ovoj dolini suza. Ili najboljem od svih svjetova, ovisno o motrištu.

Izuzmemo li nesretne ljubavi, koje me prate otkad znam za sebe jer posjedujem rijedak talent da se zalijepim za pogrešne žene, bio je slučaj kad sam se stvarno osjećao pred zidom. Dogodio se 1994., prije petnaest godina, kada mi je liječnik na Šalati rekao da moram na još tri operacije nogu. "Zar opet?" zavapio sam. "Pa cijeli sam život proveo u bolnicama, može li se to drukčije riješiti?"

"Vježbom možete kupiti vrijeme, ali to je neizbježno, vaše su noge poput domina i sve će se brzo početi deformirati, zglobovi, koljena, kukovi, kralježnica… Pomirite se s tim. Ali nije to ništa životno, nećete umrijeti", uzvratio mi je.

Vozeći se kući, šutio sam cijelim putem. Stari me je samo gledao, ali ništa nije govorio. "Ja pod nož više ne idem!" procijedio sam na posljetku. "Pun mi je već kurac toga. Da nije umro Ruszkowski, nikad ne bih doznao istinu. Jebote, od djetinjstva hranite me lažima: vježbaj, sine, vozi bicikl, trči, trudi se… Jednom ćeš hodati kao normalan čovjek. Hoću pičku materinu, dobro kaže ovaj novi, nikad se neću maknuti od operacijskog stola!" Zapljuvao sam valjda vjetrobransko staklo govoreći, toliko je jada bilo u meni. Sve mi radi, ali nemoj me varati, nikad!

"Pa ne mora on biti u pravu, potražit ćemo drugo mišljenje", razložno i mirno rekao je stari. Vrlo mirno s obzirom na to da je spomenutog liječnika na odlasku htio nokautirati zbog grubosti i cinizma. Jedva sam ga skulirao. Bolest čovjeka nauči strpljenju. A bol samodisciplini. Samo, toga je kod mene bilo sve manje.

Te sam noći imao dugačak razgovor s Bogom. Nimalo ljubazan. Svašta sam mu nadrobio: da je obična pizda, da mi nikad nije trebao dati šansu, da sam trebao ostati mrtav nakon porođaja, da mi ne trebaju njegova čuda i intervencije zbog kojih uopće hodam. Bolje da sam ostao nepokretan. Šutke me saslušao, kao i uvijek. Bio sam razočaran, opet. Mojoj je majci ispunio želju u crkvi Svetog Nikole, napravio je od mene medicinski fenomen, a meni neće ni onu najobičniju, da umrem umjesto da ostatak vremena potrošim na šestomjesečna razdoblja ležanja u krevetu, zagipsan od pete do pupka.

Pretjerivao sam, naravno. I nisam se ubio. Doduše, nisam otišao ni na operacije, niti sam poslije napravio jednu jedinu vježbu, dugo, dugo vremena. Uspio sam napraviti nešto mnogo gore: ubio sam duh. Tvrd, snažan, neslomljiv, onaj koji me je uvijek tjerao da vičem u nebo, iz prkosnog inata: "Ja mogu! I voziti biciklijade, i trčati krosove, i sići sam niza stube, bez tuđe pomoći, makar pao na glavu!" A nije da me nije bilo strah, tresla su mi se koljena. Tresu se i dan-danas čim vidim stubište bez rukohvata. Pa opet velim svakom tko mi pruži ruku: "Hvala na pomoći, ali ja i sutra moram proći ovuda. A pitanje je gdje ćeš tada biti."

I nikad nisam pao. Čak ni sada, nanovo ozlijeđen, opet u mukama. Bog valjda nikome ne da križ koji se ne može nositi, koliko god težak bio. Shvaćam to sada, i postao sam doista miran.

Stoga je svaka pomisao da se ubijem obična hrpa gluposti.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zdravstveni karton

John nikad nije pričao o suicidu, nikad nije bio suicidalan. Jesam li ja to mogla spriječiti, to ne može znati nitko.

Savjeti stručnjaka

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 125 suicida, a muškarci 447 tj. otprilike tri i pol puta veći broj.

Duh i tijelo

Izašla je Volja, treća knjiga iz serijala ŽIVOT koja na drugačiji način priča o temi o kojoj svi trebamo više pričati. Marina i Nataša,...

Drama Queen

Nije mi privlačan. Ne pišem zato. On je mirisan. Oko njega ide neki val divnog parfema. Zatvorim oči i udišem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.