Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Sarajevo, filmska ljubavi moja

Posjetite jedan od najvažnijih festivala sedme umjetnosti u regiji.

Počinje jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film festival. Petnaesto izdanje festivala održavat će se od 12. do 20. kolovoza, a u trinaest kategorija možete pogledati ukupno 232 filma.

Projekcije su zakazane u Narodnom pozorištu Sarajevo, ljetnom kinu Heineken, kinu Meeting Point, ljetnom kinu Vatrogasac, Pozorištu mladih, Bosanskom kulturnom centru, ljetnom kinu Novi Grad, dvorani Opštine Novi Grad, Festivalskom centru i Olimpijskoj dvorani Zetra.

Festival će otvoriti rumunjski film "Priče iz zlatnog doba" autora Kristiana Mungiua, a zatvorit će ga američki film “Hrvač“ u kojem je glavnu odigrao povratnim Mickey Rourke. Njegovu maestralnu izvedbu pohvalila je i publika i kritika, a upravo on i redatelj filma bit će gosti na Sarajevo Film festivalu.

Crnci i Kenjac od Hrvata

Ipak najvažnijim dijelom festivala smatra se Regionalni program u kojemu se premijerno prikazuju filmovi autora iz bližeg i daljeg susjedstva Bosne i Hercegovine. Njime se želi pokazati kvaliteta domaćeg programa te ga se želi što bolje promovirati.

U natjecateljskom dijelu programa su tri rubrike: igrani, dokumentarni i kratki film. Unutar rubrike dokumentarni film, a dodjeljuje se i Nagrada za ljudska prava za najbolji film s tematikom ljudskih prava.

Zanimljive su kategorije Panorama i Novi tokovi. Unutar Panorame prikazuju se filmovi koji objedinjuju avangardu i mainstream u jedno, bilo dokumentarni ili igrani filmovi.

Novi tokovi pak žele odabirom filmova utjecati na filmske navike gledatelja te okupljaju radove autora koji krše norme i ispituju granicu gledljivosti.

Hrvatske posjetitelje će možda zanimati da su u natjecateljskom dijelu programa i dva hrvatska filma. To su „Crnci“ redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića te hrvatsko-bosanskohercegovačko koprodukcijsku suradnju Kenjac redatelja Antonia Nuića.

Još imate vremena otići do ne tako dalekog nam Sarajeva, pogledati filmove i posjetiti zanimljivi noćni život.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Celebrity

Nikad posebniji Sarajevo Film Festival i ove je godine brojne zaljubljenike u film, glumce, redatelje, producente i filmske zvijezde diljem svijeta okupio na jednom...

Događanja

26. Sarajevo Film Festival bit će održan od 14. do 21. kolovoza u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama.

Video box 2

'Mali' je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom.

Predstavljamo

Sarajevo Film Festival, po mnogočemu prvi u ovom dijelu Europe, i ove godine pomiče granice filmske umjetnosti.

Advertisement