Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Savjeti za odabir boja u domu

Boje u prostoriji utječu na psihološko stanje ljudi.

U uređenju interijera jednu od najvažnijih uloga zasigurno ima odabir boja. Boje utječu na nas više nego što smo toga svjesni. U nekim prostorijama osjećamo se ugodnije, dok nam se za neke prostorije čini da odašilju negativnu energiju. Možda je za tu razliku zaslužan odabir boja zidova, ali i namještaja i drugih dodataka u prostoriji.

U mnoštvu različitih nijansi i tonova, odabir boja za zidove trebao bi biti jednostavan posao, ali često nas zbunjuje i pretvara se u danonoćnu nedoumicu između dvije, tri ili četiri nijanse koje izgledaju gotovo identično. Na što sve morate obratiti pozornost kada birate boje za dom?

Boje utječu na atmosferu u prostoriji

Boje u prostoriji utječu na psihološko i fizičko stanje ljudi. Pri odabiru nijanse za zidove u svom domu, razmislite kakav osjećaj želite da izazove određena prostorija. Ako želite da spavaća soba bude mjesto za odmor i opuštanje, odaberite nježne i neutralne tonove, a za intimniju atmosferu bolje su jake boje.Tople i jarke boje u dnevnoj sobi pridonose aktivnoj i društvenoj atmosferi, dok neutralne i hladne plavo-zelene nijanse čine prostor suzdržanim i formalnim. Pri uređenju dječje sobe, pazite da ne pretjerate s jarkim bojama jer one mogu izazvati nemir kod djece.

Biranje boja u trgovini

Svaka trgovina nudi proizvode različitih proizvođača i nijanse iste boje, primjerice bijele, nisu uvijek iste kod svakog proizvođača. Zapišite gdje ste nabavili uzorke boja tako da kad odaberete nijansu, znate u kojoj trgovini možete nabaviti tu boju. Uzorke boja birajte na dnevnom svjetlu jer ćete tako vidjeti pravu nijansu.Boja na plafonu obično je u sjeni i drugačije izgleda u odnosu na boju zidova, stoga za plafon kupite nekoliko nijansi svjetliju boju.

Počnite u manjem prostoru

Ako želite obojiti čitav stan, a ne znate odakle početi, eksperimentirajte s manjim prostorom. Počnite u kupaonici ili manjem hodniku ili obojite samo jedan zid u jednoj prostoriji.Imajte na umu i osvjetljenje u prostoru. Jarke boje mogle bi ispasti presvijetle i preintenzivne ako su na svim zidovima ili pored velikog prozora, stoga njih koristite na zidu s neizravnim svjetlom.

Pazite na ravnotežu boja u prostoru

Zidovi su samo jedan segment u čitavom prostoru. Ako imate tepih ili zavjese jarkih boja i uzoraka u nekoliko različitih boja, nemojte bojiti zidove u jednako intenzivne nijanse.Ovo pravilo vrijedi i u suprotnom slučaju. Smatrate li da vam soba izgleda pomalo dosadno, osvježite zidove intenzivnijim bojama. Sobu s bijelim zidovima osvježite upotrebom zavjesa u jarkim bojama ili umjetničkim slikama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Moj dom

Obitelj, ljubav, blagdanski stol – upravo to bili su light motivi za nastanak Svicha – svijeća koje mirišu na kolačiće i čine da se...

Moj dom

Motion Candles je novi hrvatski brend svijeća koji se tržištu predstavio prošle godine, a svoje kupce ne prestaje oduševljavati inovativnim mirisima.

Dizajn

Bilo da dajete prednost jednostavnom skandinavskom stilu, razigranom boho ili ugodnom Provence, pravi odabir tekstila ključan je za interijer.

Moj dom

Ogledalo u dnevnoj sobi je jedinstven predmet. Obavlja mnogo funkcija, idealan je za uređenje sobe i apsolutno je neutralan.

Advertisement