U mnoštvu recepata čokoladnih torti s lješnjakom, svaki ipak sa sobom nosi nešto što ga razlikuje od drugih.
U ovom receptu korišteno je Letifico lješnjakovo brašno – odmašćeno i fino mljeveno – koje zajedno s tamnom čokoladom desertu daje puni okus i primamljiv izgled.
Autor recepta i fotografije: Plava Tacna
- Porcija: 16 šnita
- Priprema: 60 minuta
- Kuhanje: 140 minuta
- Spremno za: 3 sata i 20 minuta
- Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
- Vrsta obroka: deserti
- Posebna prehrana: vegetarijansko
Trebat ćete:
PRHKO TIJESTO:
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 45 g maslaca sobne temperature
- 25 g masti
- 30 g šečera u prahu
- prstohvat soli
- pola praška za pecivo
- 1 žutanjak
- 1 žličica kiselog vrhnja
BISKVIT:
- 3 žutanjka
- 100 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 40 g Letifico lješnjakovog brašna*
- 1 prašak za pecivo
- 60 g toplog mlijeka
- 60 g ulja
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
BEZE KORA:
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
- 50 g
- sjeckanih tostiranih lješnjaka
- 40 g Letifico lješnjakovog brašna*
- 1 žličica octa
- prstohvat soli
KREMA 1:
- 125 g mascarpone sira
- 125 g slatkog vrhnja
- 80 g mliječne čokolade
KREMA 2:
- 125 g mascarponea
- 125 g slatkog vrhnja
- 80 g tamne čokolade 54%
GANACHE 1:
- 100 g slatkog vrhnja
- 140 g mliječne čokolade
GANACHE 2:
- 100 g slatkog vrhnja
- 120 g tamne čokolade 54%* (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
Kada imate sve, onda:
PRHKO TIJESTO:
1. Za prhko tijesto promiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer u prahu. Dodajte tome maslac, mast, kiselo vrhnje i žutanjak te umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
2. Pećnicu upalite na 175°C, tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, u obliku kruga, promjera 20 cm. Ispikajte ga vilicom i pecite 15-tak minuta.
3. Kad je pečeno izvadite ga iz pećnice i maknite s pleha kako bi se ohladilo.
BISKVIT:
1. Žutanjke pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati mlijeko i ulje, prašak za pecivo i obje vrste brašna te dobro izmiješati.
2. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
3. Staviti u kalup promjera 20cm, kojeg smo prethodno obložili papirom za pečenje.
4. Peče se na 170°C 20 minuta.
5. Kada je gotovo, izvaditi iz pećnice, skinuti kalup te staviti na rešetku da se ohladi.
6. Prerezati na pola jer su nam potrebna dva biskvita.
BEZE KORE:
1. Lješnjake stavite na tavicu i kratko ih tostirajte. Pustite da se malo ohlade, pa ih oljuštite i nasjeckajte.
2. U posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte ocat te umiješajte lješnjak brašno i sjeckane lješnjake. Izliti u kalup promjera 20cm na papir za pečenje.
3. Peći na 155°C 50 minuta.
KREMA 1 I 2 (isti postupak s obje kreme ali s različitim vrstama čokolade):
1. Istucite slatko vrhnje u šlag.
2. Otopite čokoladu te je izmiksajte sa mascarpone sirom.
3. Zatim špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
4. Ostavite si po dvije žlice kreme od obje kreme kako bi omazali tortu na kraju.
GANACHE 1 I 2 (isti postupak s oba ganacha ali s različitim vrstama čokolade):
1. Pustiti vrhnje da zakipi te ga preliti preko nasjeckane čokolade.
2. Ostaviti par minuta pa izmiješati kako bi se sastojci povezali.
SLAGANJE (tortu je potrebno slagati u kalupu):
• Na dno stavimo prhko tijesto. Na to izlijemo ganache od tamne čokolade (još topli, ali ne vrući da ne bude tekući.
• Na to biskvit od lješnjaka, pa krema od mascarponea i mliječne čokolade
• Zatim beze kora s lješnjacima, krema od mascarponea i tamne čokolade, biskvit lješnjak i na kraju prelijete još topli ganache s mliječnom čokoladom.
NAPOMENE:
– Najbolje je tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Ili barem na nekoliko sati.
– Kad se ohladi, odvojite kalup, te tortu omažite ostatkom krema od mascaraponea i čokolade.
Ukrasite po želji.