Savršena torta od lješnjaka i čokolade

U mnoštvu recepata čokoladnih torti s lješnjakom, svaki ipak sa sobom nosi nešto što ga razlikuje od drugih.

U ovom receptu korišteno je Letifico lješnjakovo brašno – odmašćeno i fino mljeveno – koje zajedno s tamnom čokoladom desertu daje puni okus i primamljiv izgled.

Autor recepta i fotografije: Plava Tacna

  • Porcija: 16 šnita
  • Priprema: 60 minuta
  • Kuhanje: 140 minuta
  • Spremno za: 3 sata i 20 minuta
  • Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
  • Vrsta obroka: deserti
  • Posebna prehrana: vegetarijansko

Trebat ćete:

PRHKO TIJESTO:

  • 100 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 45 g maslaca sobne temperature
  • 25 g masti
  • 30 g šečera u prahu
  • prstohvat soli
  • pola praška za pecivo
  • 1 žutanjak
  • 1 žličica kiselog vrhnja

BISKVIT:

  • 3 žutanjka
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 40 g Letifico lješnjakovog brašna*
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 g toplog mlijeka
  • 60 g ulja
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli

BEZE KORA:

KREMA 1:

  • 125 g  mascarpone sira
  • 125 g slatkog vrhnja
  • 80 g mliječne čokolade

KREMA 2:

  • 125 g mascarponea
  • 125 g slatkog vrhnja
  • 80 g tamne čokolade 54%

GANACHE 1:

  • 100 g slatkog vrhnja
  • 140 g mliječne čokolade

GANACHE 2:

  • 100 g slatkog vrhnja
  • 120 g tamne čokolade 54%* (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)

Kada imate sve, onda:

PRHKO TIJESTO:

1. Za prhko tijesto promiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer u prahu. Dodajte tome maslac, mast, kiselo vrhnje i žutanjak te umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
2. Pećnicu upalite na 175°C, tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, u obliku kruga, promjera 20 cm. Ispikajte ga vilicom i pecite 15-tak minuta.
3. Kad je pečeno izvadite ga iz pećnice i maknite s pleha kako bi se ohladilo.

BISKVIT:

1. Žutanjke pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati mlijeko i ulje, prašak za pecivo i obje vrste brašna te dobro izmiješati.
2. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
3. Staviti u kalup promjera 20cm, kojeg smo prethodno obložili papirom za pečenje.
4. Peče se na 170°C 20 minuta.
5. Kada je gotovo, izvaditi iz pećnice, skinuti kalup te staviti na rešetku da se ohladi.
6. Prerezati na pola jer su nam potrebna dva biskvita.

BEZE KORE:

1. Lješnjake stavite na tavicu i kratko ih tostirajte. Pustite da se malo ohlade, pa ih oljuštite i nasjeckajte.
2. U posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte ocat te umiješajte lješnjak brašno i sjeckane lješnjake. Izliti u kalup promjera 20cm na papir za pečenje.
3. Peći na 155°C 50 minuta.

KREMA 1 I 2 (isti postupak s obje kreme ali s različitim vrstama čokolade):
1. Istucite slatko vrhnje u šlag.
2. Otopite čokoladu te je izmiksajte sa mascarpone sirom.
3. Zatim špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
4. Ostavite si po dvije žlice kreme od obje kreme kako bi omazali tortu na kraju.

GANACHE 1 I 2 (isti postupak s oba ganacha ali s različitim vrstama čokolade):
1. Pustiti vrhnje da zakipi te ga preliti preko nasjeckane čokolade.
2. Ostaviti par minuta pa izmiješati kako bi se sastojci povezali.

SLAGANJE (tortu je potrebno slagati u kalupu):

• Na dno stavimo prhko tijesto. Na to izlijemo ganache od tamne čokolade (još topli, ali ne vrući da ne bude tekući.
• Na to biskvit od lješnjaka, pa krema od mascarponea i mliječne čokolade
• Zatim beze kora s lješnjacima, krema od mascarponea i tamne čokolade, biskvit lješnjak i na kraju prelijete još topli ganache s mliječnom čokoladom.

NAPOMENE:

– Najbolje je tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Ili barem na nekoliko sati.
– Kad se ohladi, odvojite kalup, te tortu omažite ostatkom krema od mascaraponea i čokolade.

Ukrasite po želji.