Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

SheRULES

Šefica koju hvali Bill Gates

Rođena Karlovčanka Vanessa Schütz odnedavno je direktorica Microsofta Hrvatska.

Od 2002. godine radi u Microsoftu kao voditeljica poslovne službe za područja istočne Europe, Afrike i Bliskog istoka. Jedna od pohvala za njezin rad došla je i od Billa Gatesa, koji je Schütz nagradio za implementaciju novog poslovnog pristupa i kolaboracijskog modela u suradnji s OEM partnerima.

U 2007. godini postala je menadžerica velikih korisnika u Londonu, a od prvog kolovoza 2008. godine kao direktorica preuzima hrvatsku filijalu Microsofta. Dolazak u Zagreb činio joj se kao dobra poslovna prilika.

Iako je rođena u Karlovcu, u šestoj godini života preselila je u Njemačku. Do sada je promjenila pet radnih mjesta, a po zvanju je stručnjakinja za marketing.

Zašto ste odlučili raditi baš za Microsoft?


– Microsoft je tvrtka koja me oduvijek privlačila. Ustvari, Microsoft me pratio još od ranih studentskih dana kada sam sve svoje radove pisala upravo na Microsoftovim programima. Čak sam i svoj prvi novac zaradila zahvaljujući njemu, naime radila sam kao Speech Writer pišući govore i pripremajući prezentacije u PowerPointu još 1996. godine. Već prije nekoliko godina, javila sam se za posao kod njih, no tada mi je Autodesk dao bolju ponudu pa sam otišla k njima, a i posao mi bio zanimljiviji. Nekoliko godina kasnije, kada sam ponovo razmišljala što dalje da učinim sa svojim životom, ponovno mi se pojavio Microsoft kao opcija. Dugo me je pratio o u životu i odluka je bila jednostavna.

Tijekom karijere promjenili ste nekoliko poslova. Zašto?


– Iz moje perspektive, kao nekog tko je većinu svog života živio u Njemačkoj, ne gledam na to kao neke velike promjene. U četrnaest godina moga rada promjenila sam samo pet poslova. Znam da je u Hrvatskoj malo drukčije što se toga tiče, pošto su ljudi lojalniji jednoj firmi, a fluktuacije su nešto rjeđe. Ja sam uvijek u svom životu gledala kako ispuniti ravnotežu u odnosu na ono što dajem i pružam, ako mi se nudi neka dobra prilika kroz koju mogu nešto novo naučiti i pridonjeti s već stečenim znanjem – zašto to ne iskoristiti. Ovdje prije svega mislim na to da se ostvari dobra ravnoteža, a baš to sam i ostvarila kroz razne poslove koje sam imala prilike obavljati u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Kako ste se snašli u Hrvatskoj?

– Rođena sam u Karlovcu, a do svoje šeste godine sam živjela u Dugoj Resi tako da je to ostavilo dojam na mene, kultura mi je dosta bliska, a ovdje imam i članove obitelji. Snaći se u Zagrebu bilo mi je malo teže, nikada nisam ovdje živjela, a grad je velik i zanimljiv te ima puno sadržaja.

Kakva je situacija u poslovnom svijetu u Hrvatskoj?

– U poslovnom svijetu sam bila jako dobro prihvaćena, a i kolege su me dobro prihvatili. Ovdje se posao ne razlikuje od slične uloge menadžera Microsofta u bilo kojoj drugoj zemlji.


Što mislite o ženama kao vodećim osobana velikih tvrtki?


– Svatko mora odlučiti za sebe što želi. Uvijek mi je žao žena koje bi voljele biti na nekoj poziciji, ali ne uspjevaju. Smatram da je važno da svako za sebe nađe ravnotežu, jer ima i onih koje odluče – ne želim biti dio poslovnog svijeta, želim biti kod kuće. I takvu odluku treba poštovati. S druge strane su one koje vode dinamične karijere, obavljaju poslove na mjestu menadžera, ili se, pak, odlučuju raditi samo četiri sata dnevno. I to je odluka koju treba poštovati. Ako netko stvarno želi poslovni život u kojem će napredovati, na to će staviti fokus.

Smatrate li se uspješnom poslovnom ženom?

– Zadovoljna sam s ovime što sam do sada postigla i što vidim kada se ujutro pogledam u ogledalo. Nije samo uspjeh što drugi misle o Vama, već što Vi same mislite o sebi. Uspjeh je jako individualna stvar koja za svakog znači nešto drugo. Za mene je uspjeh kada sam u uredu fokusirana na posao, a kod kuće na dom. Trudim se u oba svijeta dati najbolje od sebe.

Je li teško kombinirati obiteljski život i karijeru?

– Meni to nije toliko teško, primjerice kada se vozim negdje na ručak ili jednostavno imam nekoliko minuta, odmah se javim doma da čujem kako su. Vikendi i večeri su za obitelj, a ne za posao. Koristim sve prednosti današnje tehnologije kako bih održala komunikaciju sa svojim najbližima, bilo to putem messengera, elektronske pošte ili, pak, Facebooka.

Biste li se odrekli karijere u korist svoje obitelji?

– Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Nikada ne znate kakav vas splet okolnosti može dovesti u situaciju da donesete takvu odluku. To su rezovi za ekstremne situacije, kao što je primjerice teška bolest članova obitelji i slično. Sretna sam što članaovi moje obitelji nemaju težih zdravstvenih problema koji bi me naveli na povlačenje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Sanjarenje o obećavajućoj ideji, a zatim izvršavanje svoje vizije svakako je važno u poslovanju. No, to nije jedina stvar. Uspjeh je također bitan.

Dobar posao

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni savjeti zlata vrijede.

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.