Selfie – trend koji nas tjera pod nož

Selfie – trend koji se brzinom svjetlosti proširio društvenim mrežama uzma svoj danak. Naime, popularnost ovog društvenog fenomena rezultirala je povećanjem broja estetskih kirurških zahvata na licu.

‘Društvene platforme poput Instagrama, Snapchata i iPhone aplikacije Selfie.im, koje isključivo sadrže fotografije, prisilile su pacijente da se promatraju pod mikroskopom i samim time kritičnije nego prije’, kaže predsjednik akademije za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Edward Farrior.

selfi2Jedan od razloga povećanog broja zahtjeva za estetskim zahvatima je i zlostavljanje na društvenim mrežama. Prema kirurzima koji su sudjelovali u istraživanju, 69 posto djece i tinejdžera koji su podvrgnuti estetskim zahvatima to je učinilo kao posljedicu bullyinga, a 31 posto kako bi ga spriječilo. Tako meta estetskih zahvata nisu samo starije generacije, već i osobe mlađe od 30 godina.

selfiIstraživanje je pokazalo da se žene i dalje češće podvrgavaju estetskim zahvatima od muškaraca i u 2013. na žene je otpadalo 81 posto svih estetskih kirurških zahvata.

Za muškarce najpoželjinje su bile injekcije botoxa, hijaluronske kiseline, transplantacija kose i operacije nosa a za žene zahvati pomlađivanja lica i operacije nosa.