S pravom nazvana kraljica voća, jagoda je sinonim za nešto mirisno, opojno i raskošno. Bilo da su samo sa šećerom ili sa šlagom, u raznim kolačima, tortama ili u savršenim semifreddo varijacijama, marmeladama ili čak i u slanim jelima – jednostavno ih obožavamo!
Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao ‘napola hladan’ ili ‘napola smrznut’.
Semifreddo se može napraviti do 2 tjedna unaprijed bez ikakvih negativnih učinaka na okus ili teksturu. Bilo da ga držite u zamrzivaču dva dana ili dva tjedna, svakako dobro omotajte desert plastičnom folijom.
Semifreddo od jagoda
- 700 g svježih jagoda
- 300 g šećera u prahu
- 5 žumanjaka
- 1 ekstrakt vanilije
- 3-4 žlice likera od jagoda (po želji)
- 400 g slatkog vrhnja
Postupak:
Jagode očistite i operite, dodajte im 100 g šećera u prahu i liker od jagoda, pa uz pomoć gnječilice za krumpir usitnite u kašu, tako da ostane i pokoji veći komadić. U metalnoj zdjeli iznad ključale vode, na pari, stalno miješajući, istucite žumanca s preostalim šećerom u prahu i ekstraktom vanilije, tako da dobijete gustu i svijetlu pjenu. Maknite s vatre i dalje miješajte dok se pjena ne ohladi (4-5 min).
Kalup za kruh (zapremnine 1,5 l) obložite prozirnom folijom. Na dno obloženog kalupa stavite polovicu pripremljene kaše od jagoda. Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, pa mu primiješajte ohlađenu smjesu od jaja i preostalu polovicu kaše od jagoda. Tu smjesu premjestite u kalup, na kašu od jagoda, izravnajte i ostavite u pretincu za zamrzavanje najmanje 5 sati.
Semifreddo od jagoda izvadite iz hladnjaka 10-ak minuta prije samog posluživanja, iskrenite ga na dekorativni pladanj po vašoj želji te maknite prozirnu foliju. Dekorirajte svježim jagodama i listićima svježe metvice. Režite ga na ploške. Najlakše ćete ga izrezati tako da nož svaki put prethodno umočite u vruću vodu.
Recept preuzet sa https://coolrecepti.blogspot.com/search/label/jagode