Šetnja Botaničkim vrtom

Prošlo je 120 godina od kada je dr. Antun Heinz utemeljio Botanički vrt PMF-a u Zagrebu. Vrt se nalazi na južnoj strani Marulićeva trga, a od 1971. godine je zaštićen kao spomenik kulture i prirode. Šetnjom kroz vrt upoznat ćete preko 5000 bilja s različitih područja Hrvatske ali i svijeta. Iz staklenika koji su zatvoreni za javnost zbog nedostatka prostora, u ljetnim danima se iznose i tropske biljke.

Ono što posebno plijeni pažnju u ovom vrtu, osim bilja, je i izložbeni paviljon izgrađen u 19. stoljeću. On je 1891. godine krasio Jubilarnu gospodarsko-šumarsku izložbu u Zagrebu, a potom ga je tadašnja Zemaljska vlada poklonila Botaničkom vrtu. Tokom godina paviljon je propadao, no 2007. godine je dovršena restauracija ovog vrijednog spomenika. U paviljonu se održavaju izložbe, a trenutno je postavljena retrospektiva od prošle godine gdje možete vidjeti herbarije s listovima biljaka.

Močvarni čempresi stari preko 100 godina

U istočnom dijelu Vrta smještena su i dva mala umjetna jezera u kojima se uzgajaju lopoči, lokvanji i lotosi, a uz obalu rastu Močvarni čempresi stari preko 100 godina, koji su posebno atraktivni zbog svojih tzv. zračnih korijenja koji su fizički odvojeni od samog stabla, no oni se preko njih opskrbljuju kisikom.

Za očuvanje ljepote Botaničkog vrta svakodnevno se brine oko tridesetak zaposlenih biologa i botaničara, a nerijetko se radi i nedjeljom i blagdanima. Biljkama je potrebno pružati puno ljubavi i njege kako bi uspješno rasle, a pogotovo u ovom Vrtu jer ono nije prirodno stanište svih biljaka. Mnoge su dovezene iz najrazličitijih krajeva – Kine, Amerike, Japana…

U vrućim danima koji su pred nama Botanički vrt može biti idealan bijeg od užarenog asfalta, pritom možemo i nešto korisno naučiti, ali što je najvažnije – uživati u prekrasnim ljepotama koje nam je podarila priroda.

 
Fotogalerija: Kratka šetnja Botaničkim vrtom