Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kiseli krastavci
kiseli krastavci

Gastronomija

Sezona kiselih krastavaca: 5 brzih i osvježavajućih jela koje obožavamo

Iako je originalno ovaj izraz vezan za novinarstvo, u širem kontekstu označava vrijeme kada stvari postanu malo “dosadne”, pa se moramo zadovoljiti onim što imamo – u ovom slučaju, kiselim krastavcima!

Iako je originalno ovaj izraz vezan za novinarstvo, u širem kontekstu označava vrijeme kada stvari postanu malo “dosadne”, pa se moramo zadovoljiti onim što imamo – u ovom slučaju, kiselim krastavcima! A, mi ih obožavamo i smatramo da zaslužuju biti vijest.

Sjajni su u sendvičima, francuskoj salati, u umaku od vrhnja, a dodavanje soka u kojem se nalaze u sezonske salate ponekad nam je čak ukusnije od octa. Evo nekoliko brzih i osvježavajućih jela s kiselim krastavcima.

Jedan KISS (keep it short and simple) za početak

    Brzi kiseli krastavci u jogurtu ili vrhnju sjajan su i brz umak koji baš svatko može napraviti. Treba vam:

    • 1 šalica kiselih krastavaca, narezanih na kockice (ili naribanih)
    • 1 šalica grčkog jogurta
    • 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan (ili žličica praha)
    • 1 žlica senfa
    • sol i papar po želji

    U zdjeli pomiješajte sve sastojke, ohladite i uživajte uz meso s roštilja ili kao dip za povrće. (ili tacose, ako ćemo biti realni)

    Kiseli krastavci i dimljeni losos u tortilji
    • Tortilja (integralna ili klasična)
    • 100 g dimljenog lososa
    • 4 do 6 kiselih krastavaca (ovisi o veličini) 
    • Svježi sir
    • Rukola ili salata po izboru
    • Sol, papar, češnjak

    U svježi sir dodajte sol, papar i prah češnjaka, ako želite. Tortilju kratko zapecite na tavi bez ulja i premažite sirom. Dodajte dimljeni losos, salatu i tanko narezane kriške kiselih krastavaca. Zarolajte tortilju ili preklopite pa izrežite na četvrtine i uživajte u brzom i ukusnom obroku. Ako imate klince, zarolanu tortilju im narežite na male “sushi” zalogaje.

    Kiseli krastavci s tvrdo kuhanim jajima
    • 2 tvrdo kuhana jaja
    • 4 kriške kiselih krastavaca
    • 1 žlica majoneze (ili vrhnja, ako ne volite majonezu ili pazite na prehranu)
    • Sol i papar po ukusu

    Tvrdo kuhana jaja izrežite na polovice ili četvrtine i posložite na tanjur. Na svaku polovicu stavite krišku kiselog krastavca, dodajte malo majoneze i začinite solju i paprom. Brz i jednostavan zalogaj! Druga opcija je izgnječiti jaja, dodati naribane krastavce i majonezu ili vrhnje i dobili ste ukusan namaz.

    Brusketi s krastavcima i sirnim namazom
    • 1 baguette (ili bilo koji drugi kruh koji je ostao od jučer, jer ne volimo bacati hranu)
    • 100 g omiljenog sirnog namaza
    • 4-5 kriški kiselih krastavaca, naribanih ili narezanih na kockice
    • Svježi bosiljak za ukras
    • Malo maslinovog ulja

    Narežite kruh na šnite, lagano namažite maslinovim uljem i zapecite u tavi ili pećnici nekoliko minuta, dok ne postane hrskav. Sirni namaz jednostavno razmažite na kruh, pospite željenom količinom kiselih krastavaca i ukrasite bosiljkom. Ovi brusketi su sjajno predjelo ili užina, a kiselost krastavaca dat će im svježinu u svakom zalogaju.

    Prah od kiselih krastavaca

    Za ovaj posljednji  recept nas je zagrijala jedna zero waste food blogerica koju redovno pratimo, a iako ga tek planiramo isprobati ovih dana, dijelimo ga s vama.

    Izvadite kisele krastavce iz staklenke i pažljivo ih osušite papirom kako biste uklonili višak tekućine. Narežite ih na tanke šnite i stavite sušiti na papir za pečenje.

    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na najnižoj temperaturi tri do četiri sata (ili još bolje, posušite ih vani, na suncu) Povremeno provjeravajte i okrenite kriške kako bi se ravnomjerno osušile.

    Stavite ih u blender i miksajte dok ne dobijete fini prah od kiselih krastavaca. Prebacite ga u čiste, hermetički zatvorene staklenke ili posude i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

    Prah kiselih krastavaca možete koristiti za začinjavanje raznih jela: sendviča, salata, raznih umaka, krumpira… Također, može se koristiti za aromatiziranje domaćeg čipsa ili grickalica. (probajte posipati po kokicama, navodno je sjajno!)

    Uživajte u ljetu i ovim receptima jer možda ćete, kao i mi, otkriti da kiseli krastavci nisu samo za salatu, već i za pravu kulinarsku avanturu!

    Ne propustite

    Gastronomija

    Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

    Gastronomija

    Bilo kako bilo za spravljanje ove okrijepe ne morate satima stajati uz štednjak, potreban vam je samo blender i hladna i zdrava juha gotova...

    Gastronomija

    Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.

    Gastronomija

    Plant-based prehrana sve je popularnija i u Hrvatskoj, no mnogima je ona još uvijek nepoznanica i zvuči pomalo – ograničavajuće.

    Advertisement

    Impressum


    Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.