Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

SF vikend u Zagrebu

Dani znanstvene fantastike „Sferakon“ ovoga se vikenda u Zagrebu održavaju po 31. put.

Društvo ljubitelja znanstvene fantastike „Sfera“ organiziralo je dane znanstvene fantastike od 24. do 26. travnja. Riječ je o najvećem okupljanju ljubitelja znanstvene fantastike u Hrvatskoj, koje je opstalo samo zahvaljujući velikoj ljubavi i strasti prema SF-u članova udruge „Sfera“.

– „ Sfera“ je najstarija udruga u Hrvatskoj koja je kao društvo za znanstvenu fantastiku osnovana 1976. godine u Zagrebu. Ono što nas godinama tjera napred jesu entuzijazam i volonterski rad članova udruge bez ikakve zarade ili profita, rekla nam je dopredsjednica udruge Mihaela-Marija Perković.

SF je tamo da bi te začudio

Osnovni cilj rada udruge je okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova, s posebnim naglaskom na one najmlađe, jer kako kažu ljubitelji SF-a, oni zapravo nikad ni ne odrastu.

– U SF sam se zaljubila još kao dijete i zanima me na koji način autori gledaju i kako zamišljaju svijet u budućnosti. Nekima je moja ljubav prema tom žanru čudna, ali mislim da se ljubitelji SF-a ni po čemu ne razlikuju od ljubitelja nekog drugog filmskog ili književog žanra. Kako je rekao poznati autor, SF je tamo da bi te začudio, kaže 22- godišnja Ivana, posjetiteljica događaja.

Predavanja, promocije, projekcije…

Uz predavanja, promocije knjiga i filmske projekcije, sudionici konvencije mogu uživati u igraonicama kompjuterskih i stolnih igara, tematskim radionicama, okruglim stolovima, kvizevima i ostalom popratnom zabavnom programu, kojeg „Sfera“ organizira samostalno i u suradnji s drugim hrvatskim žanrovskim udrugama.

– U odnosu na konvencije u Europi i SAD-u, Sferakon je na dobrom glasu i po interesu ne zaostaje previše za svjetskim okvirima. U tri dana koliko konvencija traje, imamo oko 1000 posjetitelja, a raspon godina je od 12 do 70 godina. Na konvenciju dolaze i parovi koji su se ovdje upoznali zajedno sa svojom djecom na koju su prenjeli ljubav prema SF-u, rekla je Mihaela-Marija Perković.

Druženje s posebnim gostom

Svake godine, organizatori dovode i posebnog gosta, a ove godine riječ je o Richardu Scott Bakkeru, mladom kanadskom fantasy autoru, koji je domaćoj publici najpoznatiji kao autor trilogije „Princ ničega“. Organizatori se uvijek trude da počasni gosti najviše vremena provode s obožavateljima, pa je i vrijeme gosta organizirano na taj način.

– Ovisno o gostu, javljaju nam se obožavatelji koji najviše cijene i prate nečiji rad, pa su mu oni sami i domaćini. Ne želimo da postoji odmak autora od obožavatelja, pa se trudimo da gost što više vremena bude posjetiteljima na raspolaganju, objašnjava podpredsjednica „Sfere“

Ovogodišnji „Sferakon 2009“ traje do nedjelje 26. travnja, a održava se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Cijena ulaznica za jedan dan je 30 kuna, a karta za sve dane konvencije košta 90 kuna, dok svaki posjetitelj dobiva i zbirku hrvatske fikcije „Strune nemira“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

She Book Club

Krimić, triler, prapovijesna fikcija, SF ili fantasy? U knjižare su stigli novi vrhunski naslovi u kojima će svaki ljubitelj dobre knjige zasigurno pronaći novo...

Život u dvoje

Istraživanje je provedeno tako da su ljudi najprije bili ispitani o autorima različitih žanrova od pisaca klasičnih romana, ljubića, fantasy i sci-fi pisaca, do...

She Book Club

Ako je roman Sjena i kost bila magična priča o odrastanju, Opsada i oluja politički triler, onda je Propast i uspon prava epska potraga!

She Book Club

Nakladnička kuća Znanje sada s ponosom predstavlja i drugi dio trilogije istoimenog serijala, roman Opsada i oluja (Siege and Storm) autorice Leigh Bardugo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.