Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

‘Shakespeare u Kremlju’ ove godine na Brijunima

Kazalište Ulysses otvara 13. sezonu

Ovo ljeto je ‘Shakespeare u Kremlju’, a Zagrebačka filharmonija na Brijunima otvara 13. sezonu kazališta Ulysses koja je danas predstavljena konferencijom za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu.

Već tradicionalno kazališno ljeto na Brijunima na konferenciji su svojim prisustvom najavila brojna poznata, ovogodišnja Ulyssesovih lica, dok se osnivač Ulyssesa Rade Šerbedžija javio video-linkom. Šerbedžija je naglasio da u 13. sezoni koja počinje 6. srpnja, a završava 25. kolovoza, gledatelje ponovno očekuje jedinstveno kazališno iskustvo.

shakespeare 1Foto: Saša Zinaja

”Shakespeare u Kremlju” ovogodišnja je premijera, zakazana za 2. kolovoza. Tekst potpisuje Ivo Štivičić kojemu je ovo, nakon ”Pijane noći 1918.”, druga suradnja na Brijunima.

Štivičić je istaknuo da se drama bavi ljudskom beskarakternosti, svim onim što čine osobe koje po svaku cijenu žele i uzimaju vlast, i rade s njom što požele. ”Na pitanje, je li to drama koja se odnosi na neki prostor i političko vrijeme, ja odgovaram ne, to je drama koja je trajna”, naglasio je. Kako je sam Štivičić kazao, ”riječ je o onomu o čemu se rijetko govori, a događa se”.

shakespeare 5Foto: Saša Zinaja

Režija tog projekta, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i kazališta Ulysses, u rukama je Lenke Udovički, umjetničke voditeljice kazališta Ulysses. ”Moja prva suradnja sa gospodinom Štivičićem, kao i s Krležom, bila je 2007. u ‘Krležinoj pijanoj noći’, a danas sam presretna jer se suradnja sa izuzetnom i zanimljivom ekipom nastavlja”, rekla je Udovički.

Udovički je najavila cjelokupan ovogodišnji program, od srpanjske reprize kultne predstave ”Kralja Leara” i ” Odiseja” Gorana Stefanovskog do ”Pokojnika” Branislava Nušića i Brechtova ”Zadrživog uspona Artura Uija”, koje će igrati u kolovozu.

shakespeare 4Foto: Saša Zinaja

Glumac Ozren Grabarić, koji je za ovu najavu kazališta na Brijunima, ”pobjegao” s jedne kazališne probe, izrazio je veliku čast da sudjeluje u jednoj velikoj koprodukciji, kao što je ova. Suradnju koju je okarakterizirao kao iznimno zanimljivu, proglasio je važnom za kazalište, ali i njega kao glumca. ”Tekst Ive Štivičića mi se svidio jer je malo suvremenih tekstova pisano za glumca, pisano s namjerom da ih netko izgovori, a Ivo nam je svima olakšao posao i učinio ga veselijim, zabavnijim”, kazao je i naglasio: ”Dao nam je dobar alat u ruke, a na nama je sada da napravimo svoj posao”.

Bogatu Ulyssesovu kazališnu sezonu otvorit će 6. srpnja Zagrebačka filharmonija koncertom ”Salsa Filarmonica” pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog uz solističke nastupe nezamjenjivog latinoameričkog glazbenika i pokretača latino scene u Hrvatskoj Ricarda Luquea te kubanske pjevačice.

shakespeare 3Foto: Saša Zinaja

Uz najavu dinamičnih vokalnih izvedbi koje će pratiti plesači salse te tako raspjevati i rasplesati publiku, Luque je poručio: ” Potrudit ćemo se da uz naše taktove sve bude još ljepše”.

”SubLit Caffe – Vrisak stiha 1913. – 2013.” pjesničku večer koja će se održati u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu, 19. srpnja najavio je književnik Milan Rakovac. Dan kasnije, 20. srpnja tvrđava Minor na Malom Brijunu ugostit će koncert Amire Medunjanin koja će, pored bosanskohercegovačkih sevdalinki, izvesti i tradicionalne pjesme s područja Makedonije i Crne Gore.

Program 13. Ulyssesove sezone na prekrasnim Brijunima dostupan je na službenoj internet stranici kazališta, u novom ruhu: www.ulysses.hr, a od ove godine moguće su rezervacije i online kupnja ulaznica, kako bi se i na taj način vjernoj publici, kao i onoj koja će to tek postati, olakšao put prema kazalištu na Brijunima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Sinoć je u zagrebačkom kazalištu Vidra održana svečana premijera predstave 'Čudo', u produkciji kazališta Moruzgva.

Kultura

Kazalište Moruzgva održalo je u petak 2. rujna u Magmi (Satiričko kazalište Kerempuh) press konferenciju o završetku provedbe projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna.

Kultura

Ivona Šimunović , osim slikarskim, bavi se i pedagoškim radom na radnom mjestu kustosa pedagoga u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Živi

Kultura

Osigurajte svoje mjesto i gledajte dramske, operne i baletne predstave po najpovoljnijim cijenama a prvih sto prodanih pretplata na blagajni kazališta očekuje i dar...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.