Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravlje

Siromašni umiru prije

Jaz između životne dobi žena u bogatim i siromašnim državama sve dublji

Jaz između očekivane životne dobi žena u bogatim i siromašnim zemljama sve je veći. Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, jedno od prvih koje analizira uzroke smrti kod žena starijih od 50 godina, utvrdilo je da se u razvijenim zemljama broj umrlih od neprenosivih bolesti dramatično smanjio u posljednjih nekoliko desetljeća – posebno od raka želuca, crijeva, dojke i vrata maternice.

WHO poručuje da bi se stanje moglo i pogoršati bez bolje dijagnostike i liječenja kardiovaskularnih bolesti te karcinoma.

Žene starije od 50 u siromašnijim zemljama također žive dulje, no kronične bolesti poput dijabetesa odnose njihove živote ranije nego u razvijenim zemljama.

zene smrt 1Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je sličan jaz i kod muškaraca starijih od 50 godina.

‘Sveukupno više žena može očekivati da će dulje živjeti, a ne tek preživjeti porod ili djetinjstvo. No ono što smo utvrdili je da je napredak puno veći u bogatim zemljama nego u siromašnima. Razlika između dva svijeta se povećava.’, kazao je ravnatelj odjela WHO-a za starenje John Beard.

Na temelju podataka o 11 zemalja obrađenih u istraživanju stručnjaci WHO-a utvrdili su da primjerice žene u Njemačkoj sada mogu očekivati da će živjeti 84 godine, u Japanu 88, a u JAR-u tek 73.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Postoji evolucijsko objašnjenje za poznati scenarij u kojem žene nose džemper na posao, dok se njihovi muški kolege osjećaju ugodno noseći kratke rukave u...

Beauty report

Sans Soucis mlijeko i losion za tijelo formulirano je kako bi vratilo živost i elastičnost vašoj kožu, s predivnim mirisom koji će vas svakodnevno...

Savjeti stručnjaka

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020., preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jasno ukazuju na važnost neposrednog kontakta i zajedničkog boravka majke i novorođenčeta, čak...

Top menadžerica

Zbog rodnih predrasuda žene redovito rade slabije plaćene poslove na kojima teže mogu napredovati.

Advertisement