Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Skinut je veo tajnosti s odnosa majka – kćer

Jeste li superiorna, inferiorna, nepostojana ili možda ljubomorna majka? Neke od odgovora potražite u knjizi „Majke – kćeri, odnos u troje“.

Jeste li superiorna, inferiorna, nepostojana ili možda ljubomorna majka? Neke od odgovora potražite u knjizi „Majke – kćeri, odnos u troje“.
Dvije autorice udružile su svoje spisateljske snage i napisale pomalo kontroverznu knjigu "Majke, kćeri – odnos u troje". Psihoanalitičarka koja je specijalizirala dječju psihijatriju Caroline Eliachef i sociologinja Nathalie Heinich odgovorile su na neka pitanja o majčinstvu koja su dugo vremena ostajala visjeti u zraku.

"Ova knjiga razbija vrlo važan tabu o uvijek dobrim roditeljima, što je značajno za ovo vrijeme gdje stalno slušamo o incestima i zlostavljanjima. Knjiga pokazuje samu bit roditeljskog odnosa", rekla je za She.hr Neda Rudež iz izdavačke kuće Prometej.

"Knjiga je stoga, tako je i one definiraju, psihoanalitička po temi, a sociološka po načinu obrade. One su opisale različite tipove majki kroz fiktivne likove iz književnosti. Tu su se našle Tolstojeva "Ana Karenjina", Flaubertova "Gospođa Bovary", Moravijina "Rimljanka" i još neke, iako će se možda nakon ove knjige čitatelju činiti da je sve crno, odnos majki i kćerki većinom nije toliko problematičan. One tipiziraju majke kao superiorne majke, inferiorne majke, ljubomorne majke, nepravedne majke, nepostojane, depresivne, duševno bolesne ", objašnjava Rudež.

 Majka – kćer i otac

Ova knjiga nije optužba majki, drastični primjeri su uzeti samo da bi se lakše obratila pozornost na problematiku. Rudež podsjeća na uvod u djelo Anu Karenjinu: sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna, nesretna je na svoj način.
Autorice naglašavaju da imati dijete i biti majka nije isto, da se rađaju samo kćeri, dok se majka postaje. Istodobno, ljubav je važna, ali nije dovoljna. Ipak, knjiga se zove „Majke-kćeri, odnos u troje“, što znači da se ipak obratila pažnja na očinsku ulogu.
Rudež objašnjava pitanje oca u knjizi na način da njegovo isključenje predstavlja najveću opasnost, bez obzira na motive i okolnosti toga isključenja. Bez treće osobe, odnos majka kći je neuspio. Štoviše, kako su same rekle: Nepoznavanje ili osporavanje tog trećeg može izazvati velike štete.

"Knjiga govori kako ljubav nije dovoljna, a ono što je najvažnije i zbog čega se ova knjiga tiče svih nas, a posebno majki: dobra je majka koja umije shvatiti da je njezino obožavano dijete druga osoba, individua, a ne posuda za naše projekcije", kaže Rudež.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.