Škola gdje snovi postaju realnost

Ususret proslavi 20-te godina postojanja Callegari talijanske škola mode i dizajna, pričali smo s vlasnicima iste u Hrvatskoj – nepokolebljivim kreativcima i vječnim zaljubljenicima u dizajn i modu.

Nastala na temeljima ideje Franka Pola i Ivane Dalfiume, Callegari od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna, a danas škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

IMG_5586Škola iz koje su izašli sada već etablirani kreatori Toni Brekalo, Ivona Martinko, Vjekoslav Franetović i Nikica Ivančev iz Envy Rooma, Vesna Pretković, mlada Ana Maria Ricov te mnogi drugi, već dugi niz godina predstavlja mjesto gdje nastaje spoj visokih estetskih vrijednosti i suvremene tehnologije.

_DSC0434Obrazovni programi škole Callegari, inače verificirani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tržišno su orijentirani i bazirani na stjecanju praktičnih znanja i vještina.

‘Naši programi se mogu upisati tek nakon završene srednje škole i često su meta ljudi koji imaju jasnu viziju što žele biti te se žele profesionalno baviti time. Neki samo žele unovčiti svoj hobi, dok treći teže prekvalifikaciji’, pojasnila je ravnateljica Callegaria mr. Vesna Matejčić Stamenković.

IMG_5574Nastava se izvodi u malim grupama do 15 polaznika, jednom tjedno u trajanju od 7 školskih sati, tijekom 8 ili 12 mjeseci trajanja programa, a u tom razdoblju polaznici imaju priliku surađivati s renomiranim stručnjacima. Na kraju svake školske godine organiziraju se modne revije i izložbe radova polaznika, a kao potvrda kvalitete stoji i činjenica da učenici Callegaria često sudjeluju i na drugim modnim događajima na kojima ostvaruju zapažene rezultate.

‘Prije 20 godina, moda i dizajn su u Hrvatskoj bili tek u povojima i zbog toga se smatramo začetnicima ovih zanata u našoj zemlji i ne dvojimo oko svoje kvalitete’, ponosno je dodala Matejčić Stamenković.

IMG_5582Školu Callegari u Hrvatskoj završilo je do sada oko 2700 polaznika od kojih su mnogi postali vrsni majstori odabranog zanata, zaposlili se u najpoznatijim hrvatskim i stranim modnim kućama, tvrtkama za dizajn i osmišljavanje prostora, tvrtkama za projektiranje i prodaju namještaja ili otvorili vlastita poduzeća.

‘Naše tehnike omogućuju fokusiran pristup određenim znanjima, a učenici su po završetku obrazovanja, zbog obilja vježbi, odmah radno sposobni’, kazala je ravnateljica Callegari talijanske škola mode i dizajna.

_DSC0416

Završetkom programa u školi Callegari polaznici su osposobljeni za zanimanja: Modelist visoke mode, Modni stilist, Visažist, Stilist uređenja unutarnjih prostora, Organizator modnih zbivanja i Dekorater izloga. Po završetku programa osposobljavanja polaznici se usavršavaju u odabranom zanimanju kroz programe usavršavanja za: Modelista ženske mode, Modelista muške mode, Stilista – modnog kreatora, Dizajnera interijera, Samostalnog dizajnera interijera – specijalista i Samostalnog poduzetnika.

Pored verificiranih programa iz područja mode i dizajna, škola Callegari izvodi tečajeve krojenja i šivanja, tečajeve šminkanja, tečajeve stilista kose te pripreme za studij arhitekture.